Fehér fagyöngy

2024.03.24. 11:00

Halott, mégis él? Dehogy, sőt, együtt élnek!

Tavaszelő van, rügyeznek a fák, de még lombtalanok, látszólag alszanak. Mégis, miért látunk itt-ott, olykor tömegesen zöldellő csokrokat a különböző fafajok ágai között? Nem halott növények ezek.

Benkő Péter

Hazánkban gyakori, jól ismert növény a fehér fagyöngy. Elterjedt növény, a Dunántúlon különösen. Több fajta létezik, leginkább a fehér fagyönggyel találkozunk – például a Nosztori-erdő közelében tömeges, de városokban is jól érzi magát. Még egy veszprémi lakótelep kellős közepén is, ahol a fotót készítettük. Bükkfán is megtaláljuk az egyik fajt, az viszont lombhullató.

A fehér fagyöngy a városokban is gyakori
Fotó: Benkő Péter/Napló

Egy félélősködő növényről van szó, mely gazdanövényein, leginkább lombos fákon, még almafán is megtelepszik, és március-áprilisban virágzik. Álbogyótermése van, elterjesztésében a madaraknak van leginkább szerepük. Bizonyos országokban lakásdíszítésre használják fel a bogyós ágakat, de a gyógyászat is sikerrel alkalmazza, mert elősegíti a vérnyomás csökkentését.

Félélősködő növény a fagyöngy
Fotó: Benkő Péter/Napló

Tehát, ha fagyöngycsokorral, -bokorral találkozunk, még a lombtalan időszakban sem halott a gazdanövény, hamarosan leveleket hajt, a fehér fagyöngy pedig örökzöld, ezért két növény együttélését látjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában