Swietelsky Military Survival Run

2018.04.25. 07:00

A teljesítőképesség határán táncolnak a pápai katonai versenyen

Idén is megrendezik az MH Pápa Bázisrepülőtéren a 2011-ben életre hívott katonai túlélő-futóversenyt, a Swietelsky Military Survival Runt, melynek a tavalyihoz hasonlóan ezúttal ugyancsak lesz civilek számára szervezett futama.

Polgár Tibor

Az akadályok megépítésénél a szervezők kihasználták a pápai katonai bázis adottságait, többek között van kötelekből épített feladat is Fotó: Polgár Tibor/napló

A szervezők tájékoztatása szerint a Military Survival Run Magyarország legkeményebb, teljes egészében katonai objektumban, fegyveres erők tagjai számára megrendezett nemzetközi túlélő-futóversenye, amire idén máso-dik alkalommal (korlátozott számban) civil sportolók is nevezhetnek. A 2017-es megmérettetés katonai és civil futamain mintegy félezer versenyző vett részt, a sportesemény nemzetközi és hazai visszhangja egyaránt kiváló volt, több értékelés az ország legjobb akadályfutó-versenyei között tartja számon. A Military Survival Run eltér a hasonló túlélőfutásoktól. A 12 kilométeres távon 33, többnyire komplex akadályt kell teljesíteni, ezek leküzdéséhez szükség van erőre, állóképességre és szellemi teljesítőképességre, a rajttól kezdődően egészen a célig.

Az akadályok megépítésénél a szervezők kihasználták a pápai katonai bázis adottságait, többek között van kötelekből épített feladat is Fotó: Polgár Tibor/napló

Az akadályok megépítésénél a szervezők kihasználták a pápai katonai bázis adottságait. Többek között van vizes, meredek emelkedőkkel tarkított, bunkerben végrehajtandó, valamint kötelekből épített feladat is. Az értékelésnél az elsődleges szempont a hibapontok száma, a második az idő. Aki nem teljesít egy akadályt, hibapontot kap, így hiába fut jó időt, nem kerülhet a legjobbak közé. Azonban az időfaktorral így is számolni kell, a teljes táv és az összes akadály leküzdésére 210 perc áll rendelkezésre. Az ennél rosszabb idő alatt teljesítők eredményét nem veszik figyelembe az értékelésnél.

Bíró András őrnagy, az MH Pápa Bázisrepülőtér kiképzési főnöke kiemelte: erejük, állóképességük és mentális teljesítőképességük határát keresik majd a versenyzők, ugyanis olyan összetett akadályokkal kell szembenézniük, amiknek a teljesítése több percet is igénybe vehet, közben pedig 12 kilométert kell futniuk, változatos terepen. Lendvai Gábor százados, a légikikötő testnevelőtisztje megjegyezte, a tavalyihoz képest idén még több nagy nehézségi fokú akadályt állítottak fel. Paksi Sándor százados, a pápai reptér légiforgalmi irányítója már többször részt vett a Military Survival Runon, elmondása szerint az akadályok a gondolkodást, a problémamegoldó-készséget legalább annyira próbára teszik, mint az állóképességet és az erőt.

Az előző évhez hasonlóan idén is két napon rendezik meg a Swietelsky Military Survival Runt: május 16-án a katonák és a rendvédelmi állományba tartozók, míg május 26-án a civilek tehetik próbára magukat – utóbbi futamra legfeljebb 252-en nevezhetnek. A mezőnyt három korosztályra bontják, a férfiak és a nők külön versenyeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában