Kutyamustra

2018.08.21. 17:30

Megmérettettek a juhászkutyák Sárosfőn

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) és a Bakonyerdő Zrt. közös szervezésében nagy érdeklődés közepette tartották szombaton a Juhász- és Pásztorkutyák CAC Kiállítását.

Borsos Renáta

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A rendezvény helyszínéül a devecseri erdészet sárosfői vadászháza, immáron hatodik alkalommal szolgált. A verseny mellett tartalmas családi program várta a látogatókat.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A megmérettetésen 176 eb, összesen 31 fajta lépett ringbe a bírálók elé. A látványos best in show keretében 15 kategóriában mutatták meg magukat a kutyusok gazdáikkal együtt. A megnyitón a Bakony Zrt. vezérigazgatója, Varga László a kutyákkal kapcsolatban Márai Sándortól idézve többek között e sorokkal köszöntött minden jelenlévőt: „Ne hidd, hogy gyöngédség és önzés késztet az állatokat szeretni. Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek”. Varga László továbbá arra utalt, mint ahogy az erdő nem képzelhető el vad nélkül, úgy az erdész és a vadász sem kutya nélkül. Elmondta, a kutya társ a munkában.

Fotó: Borsos Renáta/Napló
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ember a legnagyobb bajában is rengeteget meríthet egy kutya néma, odaadó társaságából. Amíg nem tapasztaljuk meg, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik. 2018 a családok éve, amely igazán csak akkor lehet teljes, ha velünk van egy kedvenc, sokaknál akár több kutyus is egyszerre, jegyezte meg a vezérigazgató.

A kiállításra minden olyan kutyát benevezhettek, amelyek valaha az állatok terelésével, illetve őrzésével kapcsolatos munkát végeztek. A verseny vezető bírója Vinnai András, bemutatta a nemzetközi elismertségű bírókat. A rendezvény egyik főszervezőjeként, Udvardiné Lukács Ilona, a Hungária Komondor Klub elnöke és a MEOESZ elnökségi tagja komondorokat, kuvaszokat, mudikat, pulikat és pumikat bírált. Az angol és ausztrál pásztorkutyák klubjának elnöke, Ruth Wagner Luxemburgból érkezett. Az ő ringjében többek között megfordult svéd, ausztrál, svájci juhászkutya, csehszlovák farkaskutya, illetve szamojéd. Vinnai András bírálói teendői közben a pireneusi hegyi kutyákra, kaukázusi juhászkutyákra, nagy svájci havasi kutyákra összpontosított. A best in show-ban a fajtagyőztesek és a csoportgyőztesek vonulhattak fel. A megmérettetésre Mezőszentgyörgyről érkezett Németh Boglárka lapunknak bemutatta Sámánhegyi Vitéz Barka nevű kaukázusi juhászkutyáját. A 19 hónapos Barka, növendék kategóriában indult, és fajtájában a legjobb lett.

Az eseményt számos kísérő program színesítette. A Bakony Zrt. munkatársai az erdőről szóló interaktív játszóházzal várták a játékos kedvű gyerekeket. Rendhagyó programként pedig az árnyat adó fák lombkoronái alatt Döme Zsuzsa írónő, az országos gyermekirodalmi pályázaton elért első helyezésével, Kivéve a szomszédot című kötetével, illetve az Ebugatta történetekkel mutatkozott be a hallgatóságnak. Az írónő a gyerekek örömére felolvasott a könyvei­ből, melyeknek főszereplője Tündérkerti Kedvenc Aliz névre hallgató kutyus, aki csupa izgalmas kalandban találja magát. A sokszínű rendezvény minden látogatónak tartalmas kikapcsolódást kínált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában