Kis lépésekkel haladnak

2017.12.11. 08:30

Saját céget, városüzemeltetési munkacsoportot alapítva spórolnak

Nemcsak a hozzánk látogatók miatt fontos, hogy mit sugall, mit mutat magából a város, de az itt élők szempontjából ugyanúgy.

Tóth B. Zsuzsa

Turisták a tapolcai belvárosban. Fontos, hogy tiszták legyenek az utcák, terek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt nyilatkozatában a város alpolgármestere, Kozma Henrik.

– Az előző ciklusokban is sokat tett a város mindenkori vezetése azért, hogy virágosak legyenek a közterek, tiszták az utcák, de nagyon sokat költöttek rá, talán indokolatlanul. Volt olyan év, hogy 150 millió forint került a költségvetésből öntözésre, virágosításra, síkosságmentesítésre, karbantartási munkákra. Mi másképpen próbáljuk. Volt valaha egy cége Tapolcának, az akkori tanácsnak, a közületi szolgáltató. Komoly gépekkel, műhelyekkel, tapasztalatokkal rendelkező szakember- gárdával dolgoztak. Az idők szele mindezt szétfújta, illetve elfújta helyi magánvállalkozásokhoz. Ott dolgoztak tovább gépek, mesterek. Ez a szolgáltatócég oldotta meg annak idején a város zöldfelületeinek, fáinak karbantartását, a köztereken, középületekben felmerülő mindennemű szakipari problémát a villanyszereléstől a lakatos-, asztalos- és festési munkákig. Erre visszagondolva hoztuk létre mi is idén a városüzemeltetési munkacsoportunkat, amelyből előbb-utóbb egy olyan profilú cég nőheti ki magát, mint amilyen a közületi szolgáltató volt – mondta az alpolgármester.

Turisták a tapolcai belvárosban. Fontos, hogy tiszták legyenek az utcák, terek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Kozma Henrik szerint azt, hogy jó az irány, mi sem mutatja meg jobban, mint az, hogy tevékenységüknek látható, kézzel- fogható eredménye van. Jelenleg 14 fő dolgozik a csoportban, valamennyien a város alkalmazásában állnak. Január óta ők gondozzák a Dobó-lakótelep és Diszel közterületeit. Hegyi utakat tesznek rendbe és látnak el szilárd burkolattal. Járdát építettek az Egry utcában, a Kazinczy téren, a Simon István utcában. – Ők azok, akik megszépítik, környezetbe illesztik a kórház régi bejáratánál található parkot. Felújították, kifestették a köztéri bútorokat, a buszmegállók többségét, a játszótéri elemeket, de például azt a steril szobát is, amely már várja műtét utáni lábadozó lakóját a belvárosban. Munkájuk nyomán megszépült az új temető ravatalozója, javításokat, felújításokat végeztek szerte a városban. Közvilágítást szereltek az ipsziloni kőparkhoz, és hasonló munka vár rájuk a Dobó téren az óvodánál.

Elhivatottak, szépen dolgoznak, és nagyon sokat megspórolnak Tapolcának. Amit korábban külsős cégek saját tarifáik alapján számláztak, azt most anyagárban saját szakembereink végzik, akik munkájukért a várostól kapják a fizetésüket. Így készült például az útépítés a Szent György-hegyen másfél millió forint helyett háromszázezer forintból, így lesz a kórházi parképítés 12 milliójából előreláthatólag félmillió – tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy a városvezetés szeretné, ha ez a csapat a jövőben bővülhetne, hiszen januártól újabb feladatok előtt állnak.

Tapolca egész közigazgatási területén ők lesznek a zöldfelületek karbantartói, hozzájuk tartozik majd a kézzel végzett síkosságmentesítés is. Mindehhez igyekeznek a megfelelő gépparkot is beszerezni.

– Nem lehet mindig mindenki megelégedésére dolgozni. Szakszerűnek, gyorsnak, pontosnak, olcsónak lenni nem egyszerű. De elszántak vagyunk, és hiszünk abban, hogy sikerül – mondta nyilatkozatában Kozma Henrik alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában