járdacsillagászat

2018.08.07. 07:00

Kezd kialakulni a várpalotai csillagász közösség

A felhős ég ugyan kissé megtréfálta a harmadik alkalommal meghirdetett várpalotai járdacsillagászat résztvevőit, ám azért volt mit kémlelni az égen a napokban tartott rendezvényen.

Szabó Péter Dániel

Nagy Richárd szervező (jobbra) büszke arra, hogy egyre többen kíváncsiak Várpalotán is a csillagászati témájú programokra

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az elmúlt két alkalomhoz hasonlóan ezúttal is a Thury-vár előtt várta a csillagászat iránt érdeklődőket távcsövével Nagy Richárd. A Bakonyi Csillagászati Egyesület (BCSE) tagja egy 15 centiméteres tükörátmérőjű, Newton típusú távcső „társaságában” fogadta az amatőr csillagászokat Várpalota központjában.

Nagy volt a várakozás, hiszen az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozását is figyelemmel kísérhették volna azok, akik a szabad ég alatt tervezték tölteni az estét. A holdfogyatkozást és a Földhöz közel álló Mars bolygót ugyan a felhős égbolt miatt nem kémlelhették az érdeklődők, ám a türelmesebbeknek azért termett babér a várnál.

Nagy Richárd szervező (jobbra) büszke arra, hogy egyre többen kíváncsiak Várpalotán is a csillagászati témájú programokra

– Egészen este fél tizenegyig tartott a program, még úgy is, hogy közben csak a Jupitert tudtuk észlelni, nagyjából 30 percig. Öröm volt az érdeklődőknek mesélni a nagy nyári háromszög csillagairól és csillagképeiről. Külön öröm, hogy többen a meghirdetett pikniknek megfelelően pokrócokkal és rágcsálnivalóval érkeztek. Büszke vagyok rá, hogy Várpalotán kezd kialakulni egy olyan közönség, amiből előbb vagy utóbb akár közösség is lehet. Ígérem, jönnek még csillagászati programok, olyanok, amelyek felnőtteknek és gyermekeknek is élményt nyújtanak. Az érdeklődés megvan, ezt a most megjelent közel száz ember is bizonyítja – mondta el a szervező Nagy Richárd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában