Határon túl élő társaikat köszöntötték a csetényi apróságok

Különleges módon ünnepelték a nemzeti összetartozás napját a Csetényi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsődében.

Müller Anikó Hanga

A csetényi apróságok különleges módon ünnepeltek és köszöntötték a határon túl élő társaikat

Fotó: Müller Anikó Hanga

Az apróságok ebből a közös éneklés, az emlékszalagok, a koszorú elhelyezésének méltóságát érezték meg talán, és hogy reggel ünneplőruhába öltöztek, mellükre tűzve a határon túli kis társaiktól kapott tulipános kokárdát. Az érzés azonban kitörölhetetlen, ha történelmi ismereteik bővülnek, visszaidéződnek majd ezek a szívükbe ivódott élmények. Kelemen Anita óvodavezető a kis növendékek nyelvére lefordítva, meseszerűen közelítette meg a trianoni katasztrófát, amikor a ver­sailles-i kastélyban döntöttek országunk, népünk sorsáról. Elmondta a kisgyermekeknek, nem szabad elfelejteni emlékezni, mert lesz idő, ha egyszer vándorútra indulnak majd és az országhatárt átlépve számos ékes magyar szót hallanak elszakadt honfitársaiktól, akik azt súgják fülükbe, köszönik, hogy nem feledkeztek meg róluk. Ezen a napon az óvoda dolgozói, növendékei viseletbe öltöztek és az emlékezés gondolatait, ünnepi perceit videóüzenetben juttatták el a velük testvérintézményi kapcsolatban álló alsórákosi, csíkcsomortáni és a felvidéki nyárasdi óvodákba. Az alsórákosiak és a nyárasdiak továbbadták az üzenetet, tiszteletben tartva a csetényiek célját, hogy tudassák minden magyar ajkú emberrel, van az anyaországban egy bakonyi kis település, ahol gondolnak a határon túli magyarságra.

– Ma folytattuk az összekapcsolódást a határon túli magyarokkal, pedagógusokkal, gyermekekkel. Évek óta megemlékezünk óvodánkban a nemzeti összetartozás napjáról. Fontos számunkra, hogy már a kisgyerekekben erősödjön a nemzettudat, érezzék, hogy összetartozunk, bárhol is vagyunk a világban. Viseletbe öltözve énekeltünk, emlékeztünk, így adjuk tudtára minden magyarnak szerte a világon, hogy nincsenek egyedül, nincsenek határok. Gondolunk rájuk, összetartozunk. Nemzeti színű szalagot küldtünk egymásnak, a mienket aláírták az óvoda, a konyha, az önkormányzat dolgozói, a szülők képviselői, a védőnő, majd a gyermekek ujjlenyomataival pecsételtük meg az egységet. A Holitscher-kastélyban álló kettős kereszt emlékhelyen felkötöttük a szalagokat, melyet Erdélyből és a Felvidékről kaptunk, koszorúztunk az összetartozásunk jeleként. Hiszem, hogy mindenkor hatalmas jelentősége van az egymásra való odafigyelésnek, éljünk határon túl, vagy országhatáron belül. Szülőként, pedagógusként is hatalmas a felelősségünk, hogy gyermekeink ismerjék múltunkat, gyökereinket, hagyományainkat, tiszteljék őseinket, ezért emlékeznünk kell – hangsúlyozta az óvodavezető.

A csetényi apróságok különleges módon ünnepeltek és köszöntötték a határon túl élő társaikat Fotó: Müller Anikó Hanga

Az intézmény mindezt megvalósítja. Nagykövetei a Tulipános programnak, melynek célja a nemzeti összetartozás megjelenítése az óvodákban, az iskolákban, ebben mások számára követhető példával járnak elöl. A csetényi óvoda a felvidéki óvodából Tamás Gábor erdélyi magyar zenész-népdalénekes gondolatát kapta üzenetül az ünnepen: Mi, magyarok így szétszaggatva, a világban szétszóródva is egy lelki haza gyermekei vagyunk, és felelősek vagyunk egymásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában