Felhívás olvasóinknak

2023.12.20. 07:00

Kedvenc régi karácsonyi díszeink: Papírházak cukorszórásra hasonlító bevonattal

Elő az örökölt gömbökkel! – így biztatjuk olvasóinkat, akiktől régi kedvenc karácsonyi díszeik fotóit várjuk. Ezúttal megint mintegy százéveseket kaptunk, olyanok, mintha cukorszórás lenne rajtuk. Egy nagypapa őrizgeti ezeket unokáinak.

Rimányi Zita

Százéves díszek, egy nagypapa őrizgeti őket az unokáinak

Fotó: olvasó

"Ezeket a karácsonyfadíszeket a szüleimtől örököltem. Pontosan nem tudom, milyen régiek lehetnek, de én 76 éves vagyok, így körülbelül kilencven-száz esztendeje készülhettek. Sajnos már csak három ilyen van meg. Az unokáimnak megígértem, hogy ezeket megőrzöm nekik. Keménypapírból készültek és valamilyen csillogó, apró kristályokkal vannak bevonva, olyanok, mintha cukorszórás lenne rajtuk. Mindig a karácsonyfánk legfőbb, felső részén kapnak helyet" – írta lapunknak Hampel Kornél Veszprémből.

Fotó: Olvasó

Tükrös felületű üveggömböket, kézzel festett, akasztós fafigurákat nézegethettek a mai felnőttek gyerekkorukban a karácsonyfákon, adventkor a lakásban. Érdemes a régi díszeket elővenni. Egyedi formájúak, mintázatúak és a környezetvédelmet szolgálják, ha újra és újra használjuk ezeket. Nem muszáj újakat venni, a többit meg kidobni. Előkereshetjük a gomba, a toboz és a jégcsap alakút. Ezek a retró és antik tárgyak manapság keresettek, no meg a nosztalgia hatása sem lebecsülendő. Az igényes kidolgozás mellett még ott vannak a családi események, amikre emlékeztetnek.                                  

A régi időket idéző adventi és karácsonyfadíszek olykor kevésbé szépek, mégis kedvencekké váltak. Legnagyobb értékük, hogy kinek-kinek története fűződik hozzájuk. Elő a nagyiktól örökölt gömböket!- ezzel a felhívással biztattuk olvasóinkat első cikkünkben. 

Olvasóink saját retró és antik karácsonyfadíszeik fotóit – esetleg a hozzájuk fűződő történeteikkel együtt – elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A képeket szeretnénk megjelentetni lapunkban, hogy együtt emlékezhessünk egykori hangulatokra, ezért kérjük, hogy írják bele levelükbe, ehhez hozzájárulnak, a nevüket és a településüket szintén, azt, hogy ki küldte a fotót és honnan. 

Az alábbi cikkjeinkben megnézhetik a korábban beküldött fotókat is: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában