javulás

2019.02.08. 20:28

Várpalotai hintabaleset: már lépeget Krisztofer!

Felül az ágyban, és néhány lépést segítségünkkel már megtesz Krisztofer, ezt mondta nagy örömmel Máthé Zoltánné Dia, a fiú édesanyja, aki hét gyermekkel és férjével egy másfél szobás albérletben él Hajmáskéren.

Kovács Erika

Máthé Zoltánné fiával, Krisztoferrel, aki már képes arra is, hogy felálljon Fotó: Kovács Erika

A 18 éves fiú 2017 szeptember 2-án, a Várpalotai Napokon, a meghibásodott kalapácshintából zuhant ki, fejjel a padkának, és életveszélyesen megsérült, kómába került.

Fotó: Kovács Erika

-Nem akartam hinni a szememnek, amikor felült az ágyban Krisztofer, majd kis segítséggel fel is állt, sőt, néhány lépést megtett. Én mindig tudtam, elszántan bíztam abban, hogy a fiam egy napon képes lesz erre, sőt, további javulásra is! Így fogalmaz Máthé Zoltánné Dia.

Nem sok remény volt

Az asszony felidézi: a baleset után nem sok jóval biztatták őket a kórházban fia életveszélyes koponyasérülése miatt. Az anya viszont a hintabaleset után első perctől kezdve folyamatosan beszélt fiához, épp úgy viselkedett vele, mint a baleset előtt. Akkor is ezt tette, amikor mozdulatlanul, kómában feküdt fia a kórházi ágyon. Édesanyja, aki vele volt a kórházban, mindenről beszélt neki, arról is, hogy fel kell gyógyulnia, nem szabad feladni, be kell fejeznie az iskolát, majd családot kell alapítania, egyszóval élnie kell Krisztofernek!

Máthé Zoltánné fiával, Krisztoferrel, aki már képes arra is, hogy felálljon
Fotó: Kovács Erika

Aztán hatalmas öröm volt a család számára, amikor tavaly, december 6-án végre hazavihették a fiút a kórházból az apró, másfél szobás hajmáskéri albérletbe. Nem is érdekelte a szülőket akkor, hogy milyen szűkösen élnek, nyolc gyermekükből hét van még otthon, és hogy valójában csak ágyakból áll a kis lakás, mert azt tartották fontosnak, hogy ismét együtt lehetettek, és végre velük volt Krisztofer is.

Édesanyja a nap huszonnégy órájában ápolja, gondozza a teljes ellátást igénylő gyermekét, pépesített ételeket ad neki, nagy kedvence a csokoládé, gyomorszondán át pedig a folyadékot és a gyógyszereket kapja meg a fiú. Dia naponta főz, hatalmas szervezést igényel náluk, hogy mikor tud leugrani néhány percre a boltba bevásárolni, illetve az is, hogy a kisebbeket ki vigye óvodába, amelyben szerencsére más tudnak segíteni a nagyobb gyerekek, illetve a férj, Zoltán is, aki folyamatos műszakban dolgozik egy veszprémi gyárban. Zoltán, ha teheti, túlórát is vállal, mivel minden fillérre nagy szükségük van.

A fiából merít erőt az édesanya

Szívesen költöznének nagyobb albérletbe, de mikor meghallják, hány gyermekük van, nem adják ki nekik a lakást. Dia mesél arról is, hogy a baleset előtt Krisztofer a pétfürdői Kolping iskolába járt, asztalosnak készült, tavaly ballagott volna. A fiú életében most az a nap fénypontja, amikor a tolókocsiban kiteszik a szobába, és látja maga körül a család életét. Hangokat már képes kiadni, de beszélni még nem tud, mutogatással jelzi a családnak mondandóját. Az nagyon fontos neki, hogy ő is ott lehet a többiek között. A fiú a baleset óta nagyon érzékeny, ha sírni lét valakit, ő is ezt teszi. Nagy szükség lenne logopédusra, gyógytornász nemsokára járni fog a fiúhoz. Dia a kérdésre, honnan merít ennyi erőt nap, mint nap, úgy mondja, fiából, az előtte álló feladatokból, illetve a családból, gyermekeiből. Férjével egy percük sincs egymásra, de mindkettőjük életében első a család, illetve Krisztofer felgyógyulása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában