Online tanórákon és egyénileg készülnek a Veszprém megyei diákok az érettségire

Az érettségire készülő diákok és tanáraik részéről nagyfokú kreativitást, empátiát, türelmet igényel ez az időszak. Nem volt még példa arra, hogy távoktatásban tanuljanak és készüljenek életük első igazán nagy megmérettetésére.

Tisler Anna, Tóth B. Zsuzsa

Sipos Ákosnak nincs gondja az otthoni felkészüléssel, de sajnálja, hogy nem lesz ballagás, és elmarad az utolsó hét, az utolsó óra

Sipos Ákos a tapolcai Batsányi János Gimnázium 12. A osztályos, érettségire készülő tanulója. Ákos szerint hamar belerázódtak a tanárok és a diákok az online oktatásba, így nem lesz gond az érettségin.

- Amennyire féltem tőle, olyan rugalmasan működik az online oktatás, de a tanár-diák kapcsolat hiányzik. Az osztályunk nagyon jó közösség, rossz érzés lesz, hogy nem ballaghatunk, elmarad a szerenád, az utolsó hét és a bolondballagás – mondta Ákos. Szerinte annyiból könnyebb az online oktatás a hagyományosnál, hogy azokra a tárgyakra kevesebb idő is elég, amelyekből nem érettségizik.

Sipos Ákosnak nincs gondja az otthoni felkészüléssel, de sajnálja, hogy nem lesz ballagás, és elmarad az utolsó hét, az utolsó óra

- Több idő marad az érettségi tantárgyakra. Lassabb egy kicsit, és általánosabb az oktatás, a kérdezz-felelek, de alkalmazkodunk. Az egész osztály jelen van egy-egy órán, mind a 31-en becsatlakozunk az applikációba, és a tanár néha felszólít diákokat, ahogy egyébként is tenné. A délelőtt általában elmegy az órákkal, délután a fakultációs tárgyakat gyakoroljuk. Sok múlik a tanárok hozzáállásán, kreativitásán, a mi iskolánkban nagyon igyekeznek a tanárok, hogy felkészültek legyünk. Kora reggeltől késő éjszakáig készek segíteni, mindent elkövetnek, hogy jó eredménnyel zárjuk a tanulmányainkat. Ami engem illet, történelemből van még némi elmaradásom, főként, hogy abból emelt szintű érettségit teszek – mondja Sipos Ákos, aki egyébként történelemversenyeken jeleskedett tanulmányai során, egyéniben és csoportban egyaránt. Utóbbiban országos versenyen negyedik helyet ért el osztálytársával. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán szeretne tovább tanulni, és katonai logisztikai pályára készül.

Örül, hogy a saját tempójában, önállóbban készülhet az érettségire a halimbai Kovács Anna. Azt viszont sajnálja, hogy az utolsó középiskolás heteket nem tudják együtt tölteni az osztálytársakkal, a tanáraikkal. Az Ajkai Bródy Imre Gimnázium 12. G osztályosa hat esztendőt töltött az iskolában, ahol kisgimnazistaként, a hetedik osztályban kezdte tanulmányait.

Anna elmondta, időt spórol azzal, hogy nem kell naponta utaznia. A bejelentés, hogy online oktatásra térnek át, nem érte őket váratlanul, hiszen tanáraik már mondták, készüljenek rá. A bejelentéskor nézték a híreket. Március 16-ra, az első otthon töltött tanítási napra már a diákok többsége kidolgozta az érettségi tételeket. Anna biológiából és kémiából emelt szintű vizsgát tesz, ugyanis gyógyszerésznek tanul tovább, alapszinten vizsgázik német és magyar nyelvből, történelemből és matematikából. Megszerezte a korábbi évek kémia érettségi írásbeli anyagát, amellyel gyakorol. A megoldókulccsal ellenőriz, és örömmel tapasztalja, hogy az eredmény 80 százalék fölötti.

Kovács Anna (a kép bal szélén) régi érettségi feladatsorok kidolgozásával készül a vizsgára

Kémiatanárával videóchaten oldják meg a feladatokat, más tantárgyakból a KRÉTA rendszeren vagy e-mailben érkeznek a feladatok. Mindent elkészít, de a legfontosabb természetesen az érettségi. Anna úgy érzi, ő nem kerül hátrányba azzal, hogy idén nem lesznek szóbeli vizsgák. A felkészülésnél sem bánja, hogy sok mindent önállóan kell megoldania, mint mondta, az egyetemen is így kell majd tanulniuk, legalább már lesz tapasztalata abban.

Tanárdiplomás édesanyja is tud segíteni, és ha kell, együtt tanul gimnazista húgaival, az egy évvel fiatalabb Bogival és a nyolcadikos Zsuzsival. Miközben magyarázza a feladatot, ő is átismétli azt. Az osztálytársaival tartja a kapcsolatot, főként a padtársával beszélgetnek gyakran.

Anna reméli, nyáron majd elbúcsúzhatnak egymástól és tanáraiktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában