A szívkórház igazgatója szerint nincs lényeges különbség a hazánkban használatban lévő vakcinák között

Nincs lényeges különbség a Magyarországon használatban lévő vakcinák között a hatékonyságukban és a mellékhatásokat illetően, hogy az oltás idejét elhalasszuk egy másik, vélten jobb vakcinára várva, ezzel késleltetve az immunitás mielőbbi kialakulását – érvelt Veress Gábor, a balatonfüredi Állami Szívkórház professzor-főigazgatója Merkely Béla Széchenyi-díjas professzor, a Semmelweis Egyetem rektorának álláspontja mellett.

Kovács Erika

Az elsők között kérte és kapta meg az orvosokkal és a nővérekkel együtt a védőoltást Veress Gábor, professzor-főigazgató a szívkórházban

Fotó: Állami Szívkórház

- Biztonságosak, hatékonyak Magyarországon a Covid-19 betegség megelőzésére forgalomba került vakcinák. Ritkán enyhe oltási reakciót okozhatnak, így bőrpírt, duzzanatot, hőemelkedést, fejfájást – hangsúlyozta Veress Gábor. A professzor-főigazgató hozzátette, a balatonfüredi szívkórház is kijelölt oltópont. Eddig 1900 embert oltottak, elsősorban az egészségügyi dolgozókat, majd az időskorúakat, és a vakcina beadása után mindenkit megfigyeltek. Akik megkapták az oltást, nem jeleztek panaszt. Tapasztalataik szerint az oltásra váró emberek minél több információt szeretnének hallani háziorvosaiktól az egyes vakcinákról, illetve az esetleges szövődményekről.

Hasonlóképpen a különböző szakrendeléseken megjelenő betegek szakorvosaik véleményét is meghallgatják, ami nem biztos, hogy minden esetben egyezik háziorvosuk álláspontjával. Ilyenkor célszerű, ha a háziorvos konzultál a szakorvossal, és közös döntést hoznak a beoltandó beteg érdekében. Nem célravezető azonnal magasabb fórumokhoz fordulni, mert ez zavart kelthet. Ezt a lépést csak akkor érdemes megtenni, ha a szakvélemények eltérnek egymástól, és azok a betegek érdekeit valóban veszélyeztethetik. Veress Gábor professzor-főigazgató kiemelte, a jelenlegi veszélyhelyzetben célszerű minél előbb regisztrálni a vakcinára, és az oltásig, majd utána is ésszerűen védekezni otthon, az utcákon, az üzletekben, a munkahelyeken is, így maszkkal, távolságtartással, gyakori kézfertőtlenítéssel.

Az elsők között kérte és kapta meg az orvosokkal és a nővérekkel együtt a védőoltást Veress Gábor professzor-főigazgató a szívkórházban Fotó: Állami Szívkórház

Emlékeztetett, Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, aki Széchenyi-díjat kapott március 15-én, a minap arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a Magyarországon használatban lévő vakcinák között nincs akkora lényeges különbség a hatékonyságukban és a mellékhatásokat illetően, hogy az oltás idejét elhalasszuk egy másik, vélten jobb vakcinára várva, ezzel késleltetve az immunitás mielőbbi kialakulását.

- Kérjük a lakosságot és a betegeket, hogy kövessék háziorvosaik felelősségteljes útmutatását, akik őket a megfelelő oltópontra irányítják, vagy az oltást rendelőjükben végzik el. Nekünk, a szívkórház orvosainak is ez a véleményünk: minél előbb regisztrálni, oltani és továbbra is védekezni! Mindenkit arra buzdítok, ha még nem tette meg, mielőbb regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Az oltás utáni széleskörű immunitás kialakulása a leghatékonyabb fegyverünk a koronavírus elleni háborúban – vélekedett Veress Gábor professzor-főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában