A hős katonákra emlékeztek Kolontáron

Május utolsó vasárnapján azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik történelmünk során az életüket áldozták hazájukért.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Kovács Zoltán országgyűlési képvislő és Burján Ernő a kistérségi Önkormányzatok elnöke a megemlékezésen

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Kolontáron a Jézus-ösvény Betlehemi barlangjánál szabadtéri ünnepi szentmisével kezdődött a hősök napi megemlékezés. A misét Nagy Nándor Richárd plébános celebrálta.

Horváth Zoltán, a település polgármestere beszédében visszatekintett arra az időszakra, amikor tiltották a megemlékezést hőseinkről, annak ellenére, hogy 1924-ben törvénybe iktatták a hősök napi emlékünnepet.

A polgármester úgy fogalmazott, erkölcsi kötelessége az utókornak a magyar és azon belül a kolontári hősök emlékének megörökítése, amely az önbecsülésünk és a nemzeti azonosságtudatunk megtartásának alapvető feltétele. Hozzátette, hogy az országunk hősi halottjai és az irántuk érzett tisztelet megköveteli, hogy mi is becsülettel helytálljunk a hazáért, noha nem fegyverrel a kézben, lövészárkokban, gránátok robbanása mellett kell harcolnunk most, de kötelességünk, hogy a gyermekeinket, családjainkat megóvjuk az erőszaktól, és attól az agressziótól, ami nap mint nap megkörnyékezi őket.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Burján Ernő, a kistérségi önkormányzatok elnöke a megemlékezésen Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Az ünnepi beszéd után a hősi emlékműnél Kolontár önkormányzata nevében Horváth Zoltán polgármester és Illés József alpolgármester, a kistérségi önkormányzatok nevében Burján Ernő elnök és Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, a civil szervezetek és egyházak közül a katolikus egyház, a kolontári polgárőrség, a Kolontár Jövőjéért Egyesület, a Fanni-ház Támogató Alapítvány és a Kolontár Sportegyesület képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában