Egy vadász élményeivel gazdagodtak a várpalotai diákok

A Föld napjához kapcsolódva Lipp Adrienn vadászhölgy tartott izgalmas előadást a közelmúltban a várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola diákjainak.

Szabó Péter Dániel

Lipp Adrienn előadása lekötötte a gyerekeket Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Varga-Csikász Bence, a helyi Nagyboldogasszony-plébánia­templom káplánjának meghívására látogatott el a gyerekekhez Lipp Adrienn úrkúti vadász, író, a lovaglás és az exkluzív vadászatok nemzetközileg is elismert szerelmese, hogy megélt vadászélményei ürügyén hintse el a vadon élő állatok és a természet tiszteletének magvait a gyerekekben.

– Ferenc pápa néhány évvel ezelőtt kiadott egy enciklikát, amelyben felhívta a figyelmet a környezetvédelemre, a természetvédelemre. Ezen felbuzdulva az iskolában mi is úgy határoztunk, hogy megemlékezünk a Föld napjáról. Rendezvényeket, előadásokat szervezünk a gyerekek számára. Ebből az alkalomból hívtuk meg Lipp Adriennt, aki a természetközeli életről, a természetvédelemről beszélt a fiataloknak – mondta Varga-­Csikász Bence.

Az előadáson elhangzott: a vadászat nem pusztán szenvedély, hanem életforma. Nem csak a vad elejtéséről szól, sőt, elsősorban nem arról. A vadász szimbiózisban él a természettel, át- és megéli a szabadságot, tiszteli és élvezi az őt körülvevő állat- és növényvilág csodáját. – Egyik legfontosabb küldetésem a gyerekek tanítása, hogy az okostelefonok helyett megismerjék a természetközeli életmód szépségeit, a szalmabálán ugrálást, a termények gyűjtését és a természet ezernyi csodáját – vallja Adrienn.

– Szeretném megmutatni a diákoknak azt a világot, ahonnan én jövök. A bakonyi kis faluból, Úrkútról, ahol gondozzuk a vadállományt, és a gyerekekkel közösen megfigyeljük őket. Egy olyan csodálatos életmódot szeretnék nekik bemutatni, amely akár a teljes életükön keresztül elkísérheti őket, hogy minél többet menjenek ki a természetbe, örüljenek mindennek, amit ott találnak.

Lipp Adrienn előadása lekötötte a gyerekeket
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A Föld napja apropóján tartott program középpontjában álló s immár könyv alakban is megjelent vadászélmények meséje hol az Altaj fagyos csúcsai közé, hol egy afrikai folyó tükrére repítette a gyerekeket. – Diána nyeregben című könyvem a saját történetem. Egy falusi lányt ismerhetnek meg a gyerekek, aki egy kis faluból elindulva mert nagyot álmodni, de sohasem felejtette el, hogy honnan is indult – tette hozzá Lipp Adrienn, akinek érdekes előadásából kibontakozott egy család, ahol magától értetődő az állatok etetése, gondozása, az állományszabályozást és a vadkárelhárítást célzó kilövés, az elejtett vad ízletes elkészítése és elfogyasztása is.

– Ezt a szimbiózist, az állat- és természetismeretet, a természetközeli életmód szépségeinek, értékeinek az üzenetét igyekszem népszerűsíteni a környékbeli iskolákban ugyanúgy, mint egy világlap címoldalán – mondta Adrienn, aki könyvének teljes bevételét a jövő nemzedékének taníttatására ajánlotta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában