Izsóp-, menta- és curry: Múltidéző növénykertet alakítottak ki Városlődön

A karthauzi rend szerzetesei már az 1300–1400-as években is termesztettek gyógynövényeket itt, az úgynevezett paradicsomvölgyben. Ezt a több száz éves hagyományt szeretnék folytatni a helyiek, akik most harmincháromféle növényt elültetve létrehozták a Karthauzi Gyógynövénykertet a Templom téren.

Molnár Sándor

Lendvai János, Török Bálint, Schell Tamás polgármester, Mizda Mária és Takács Krisztina a gyógynövények ültetésekor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Schell Tamás városlődi polgármester elmondta, hogy a Templom tér, amely természetes kőburkolatot kapott, 2020-ban készült el a Belügyminisztérium pályázatának segítségével. A térburkolat különlegessége, hogy a felszínre hozva kirajzolódnak rajta az egykori karthauzi kolostor falának körvonalai. Ennek szomszédságában a most elültetett növényekkel szeretnék bemutatni azt, hogy milyen növényeket használtak annak idején a karthauzi szerzetesek. Az önkormányzat – Mizda Mária tervei alapján – vásárolt főleg évelő fűszer- és gyógynövényeket, a templom fala mellé pedig 200 levendulát is elültettek.

Lendvai János, Török Bálint, Schell Tamás polgármester, Mizda Mária és Takács Krisztina a gyógynövények ültetésekor
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Már 2006 óta terveztük ennek a szép hagyománynak a felelevenítését – mondta el Mizda Mária gyógynövénytermesztő, akinek az irányításával harmincháromféle gyógynövény került a bemutatókertbe. A növényeket az ország egyik legjobb fűszer- és gyógynövény-specialistájától, Zatykó Zoltántól vásárolta az önkormányzat.

A Karthauzi Gyógynövénykertbe ültettek például macskagyökeret, rozmaringot, bazsalikomokat, izsópot, hegyi pereszlényt, de került a földbe marokkói menta, curryfű, édeskömény és orvosi zsálya is, hogy csak néhányat említsünk közülük.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A gyógynövények kis ismertetőtáblákat is kapnak, közöttük pedig geotextíliával és mulccsal letakart ösvényeket alakítottak ki. A kert kiválóan alkalmas lesz arra, hogy az óvodások és iskolások megismerjék ezeket a különleges növényeket, a helyiek pedig gyönyörködhessenek bennük, és akár bujtást is vigyenek egy-egy fajtából.

Takács Krisztina és Mizda Mária gyógynövényeket ültet a bemutatókertben

Mizda Mária elmondta még, hogy kíváncsian várják, hogy a gyógynövények hogyan bírják a hely klímáját, ugyanis a templom melletti területet sokat süti a nap, ezért a növények folyamatos öntözést igényelnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában