Árgus szemekkel figyel a szemetelésre a pápai közterület-felügyelet

A Tisztítsuk meg az országot! hulladékfelszámolási projekt révén ezentúl 24 mozgásérzékelős, részben napelemes kamerával felügyelik éjjel-nappal Pápa 19 ominózus közterületén az illegális szemétlerakást.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020-as Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű pályázatán országosan 7 milliárd forint támogatásból helyezhetnek ki kamerákat az önkormányzatok az illegális hulladéklerakás felszámolásáért, megelőzéséért. A pápai városfejlesztési osztály közel 28 millió forintot nyert el a rendszeresen illegálisan szennyezett közterületek megfigyelésére. A projekthez a Városgondnokság szolgáltatta az adatokat a helyszínekről, a szemét mennyiségéről és összetételéről, s ez alapján 19 helyen 24 kamerát telepíthettek, tudtuk meg Bakó István intézményvezetőtől.

Bakó István, a Városgondnokság vezetője Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Többségében egy, de a nagyobb, összefüggő területeken kettő, mozgásérzékelős kamera figyeli kifejezetten a törvénytelen szemetelést, a gyűjtőből történő kiszórást is beleértve. A felvételeket pedig a Közterület-felügyelet Anna téri központjában figyelik a munkatársak a nap 24 órájában, a hét minden napján. Ha kell, azonnal értesítik az autóval járőröző párost, a rendőrséget vagy a biztonsági szolgálatot. Sok helyütt napelemes rendszert alakítottunk ki, ahol azonban megoldható volt, ott önkormányzati épületből kivezetett áramhálózatról működnek. Azt tapasztaljuk, hogy visszatartó ereje van. A Fő téren, a Schwenczel-réten és a Külső-Várkerti futópályán meglévő kamerákat folyamatosan integráljuk majd a rendszerbe – számolt be a Naplónak nyilatkozva Bakó István, végül felsorolva a 19 helyszínt:

A Kilián-lakótelepen, a Képző utcában a bolt mögött napelemes kamera figyeli a hulladékgyűjtőket Fotó: Laskovics Márió/Napló

Téglagyári út melletti földút, a Téglagyári úton a Városgondnokság telephelye melletti közle, Vasút utca vége, Bánóczi majorhoz vezető út, Juhar utca folytatása (az elkerülőn túli terület), Igal-lakótelepi garázsok, Vajda-lakótelep 5-7. szelektív gyűjtősziget és 11. hulladékgyűjtők, Mozsár utca 2., Gróf út vége, Külső-Veszprémi út 5/A, Fáy-lakótelep 3., Mező utca, Rigó-lakótelepi önkormányzati épületek mögötti terület és bevezető út, a Képző utcában a bolt mögött, Vásár úti körforgalom, Vaszari út végi földút, volt Péntek major.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában