Compocity: robot készíti a komposztot Ajkán

Kislapáttal tették az udvaron elültetett barackfa alá azt a komposztot a Hétszínvirág óvoda kicsinyei, amelyet a compocity komposztáló robottal készítettek.

Tisler Anna

Ajka, 2021. 07. 12

A programban mind a hat telephely részt vett, és egy hétig követhették nyomon a csoportok, hogy a számítógéppel vezérelt eszközbe helyezett zöldség és gyümölcs hulladék hogyan alakul át hasznos anyaggá, amellyel a termőföldet táplálják, hogy az jobb minőségű gyümölcsöt és zöldséget adjon. A július 12-én tartott záró rendezvényre a gyermekek rajzokkal készültek. Pancsa Emese formatervező, a komposztáló robot megalkotója és munkatársai kérésére a két legbátrabb óvodás, Kovács Linda és Nagy Balázs elmondta, azt a pillanatot örökítette meg, amikor a gyűjtőbe teszik a zöldséghéjat. Az egész csoport sorban állt, hogy az övé is bekerülhessen, majd izgatottan várták az eredményt.

Az óvódapedagógusok meséltek nekik az eszköz belsejében zajló folyamatokról. Az Ajka Városi Óvoda minden telephelye elnyerte az örökös zöld óvoda címet, mindenhol hagyományos módon is komposztálnak, veteményes kertet művelnek, tudtuk meg Ráczné Németh Csilla óvodavezetőtől. Örömmel fogadták az eszközt, amelyet az egyik munkatársuk kérésére vittek el annak tulajdonosai, ugyanis kiegészíti a környezeti nevelési programjukat. Pancsa Emesétől megtudtuk, jelenleg 10 komposztáló robottal dolgoznak, Veszprém megyében a megyeszékhely óvodájába kaptak meghívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában