Választás vagy kötelezettség – Az irodisták fele továbbra is otthonról dolgozik

Az irodai munkavállalók fele ma is otthonról dolgozik és azok a vállalatok, amelyek nem tudnak az új helyzethez alkalmazkodni, üres irodákkal és gyengébb teljesítménnyel küzdenek. A munka és a magánélet egyensúlyának figyelembe vételét, a munkafolyamatok digitalizációját felgyorsította a koronavírusjárvány.

Rimányi Zita

A dolgozók kényelme egyre fontosabb a vállalatoknak, a tehetség megtartása szempontjából is, az irodába történő bejárás pedig sok cégnél egyre inkább választás, mintsem kötelezettség – derült ki a workcloud24 friss elemzéséből, amely a változó irodahasználati szokásokkal és a munkaerő-piaci trendekkel is foglalkozik. A kutatás szerint az otthonról végzett munka idilli képe olykor félrevezető. Bár a home office sokszor tényleg kényelmes munkakörnyezetet biztosít a munkavállalónak, az igazság az, hogy lakásaink tele vannak zavaró tényezőkkel.

Ha energiát pazarolunk a háztartási problémákra, kevésbé hatékonyan tudjuk elvégezni a munkánkat. S többen közösségben, munkatársaikat látva, velük olykor beszélgetve szeretik feladataikat elvégezni – állapította meg az O4 Coworking. Az aktív közösségiiroda-felhasználók arról számoltak be, hogy nyitottabbak lettek az új tapasztalatokra, jobban tudtak koncentrálni, javult az időbeosztásuk, megnőtt a toleranciájuk másokkal szemben. A munka öröm, a siker szabadság, a másokkal való kapcsolat pedig hajtóerő lehet. Ezért a világjárvány után az irodákban nagyobb figyelmet kell fordítani a közös terekre, amelyek lehetővé teszik a mindennapos, tervezett és alkalmi találkozókat – jegyzik meg a szakértők. Megfigyeléseik szerint az együttműködés és az alkalmazottak maximális kényelmének biztosítása prioritást élveznek a cégeknél a munkavégzés szervezésekor.

A hibrid munkamodellre való áttérés azt jelenti, hogy nem kell és nem is fogunk minden nap az irodába bejárni. Ezzel a megoldással több órányi ingázást és több tonna szén-dioxid-kibocsátást takaríthatunk meg. A munkavállalók szerint azt, hogy milyen egy jó iroda, az határozza meg, milyen az elhelyezkedése, milyen messze van a lakóövezetektől, mennyire érhetők el a közelében szolgáltatások, kikapcsolódási lehetőségek. Többek között emiatt az üzleti negyedek, ahol az új irodafejlesztők több mint fele található, fognak a leginkább szenvedni a világjárvány után a bérlők keresletének csökkenésétől. A legtöbb munkavállaló rugalmasságot vár el. Az olyan előfizetéses modellek, amelyek lehetővé teszik, hogy egy adott városban a dolgozó számos különböző munkaállomás közül választhasson, szintén egyre népszerűbbek.

- Tapasztalataink szerint a járvány miatti korlátozások feloldásakor kevesebben voltak azok a munkavállalók, akik eldönthették, továbbra is otthonról akarnak-e dolgozni. A kényszerű home office hosszúra nyúlt időszaka után a vezetők jellemzően újra látni akarták embereiket az irodákban, akkor is, ha bizonyították, lakásukból ugyanolyan teljesítményt nyújtanak. Jellemzően inkább a külföldi tulajdonú cégeknél maradt meg az irodisták körében a távmunka. Az biztos, hogy a választás lehetőségéről, a hibrid megoldásról érdemes a feleknek egyezkedniük, akár az érdekképviselet bevonásával. Ugyanis a munkába járásnak is van költsége, ahogy az otthoni áramhasználatnak is – mondta el Mürkl Mónika, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Veszprém megyei képviseletének vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában