A gombaszezon időjárás függvénye

Ezt a férjem gyűjtötte, lilatönkű pereszke – mutatta Márka Józsefné gombaszakértő a veszprémi piacon.

Juhász-Léhi István

A frissen szedett lilatönkű pereszkének világosbézs a kalapszíne

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Ez egy nagyon ízletes őszi gombafaj – mondta a Napló érdeklődésére. – Kitűnő mártásokat, leveseket lehet belőle készíteni, akár tojással, aki szereti, tejszínes pörköltnek. Vagy éppen megtisztítva, forró olajban sütve, majd fokhagymát és borsot nyomunk rá. Igazán különleges étel születhet belőle.

De természetesen el is lehet tenni, le lehet fagyasztani. A nagyvázsonyi gombaszakértő szerint a titok az, hogy a gombát nem kell mosni, áztatni a fagyasztás előtt. Az a jó, ha vizes szivaccsal megtisztítjuk, és amekkora szeletekre a felhasználáskor szeretnénk vágni a gombát, úgy rakjuk el, persze bezacskózva, felcímkézve.

A pultján árult pereszke szép, ahogy mondani szokás, így kell kinéznie.

– A pereszke ilyen: szép lila tönkkel rendelkezik, világosbézs kalapszínnel, és ahogy öregszik a gomba, úgy kezd felvenni egy sötétebb, szürkés árnyalatot – magyarázta a szakértő. – Ám krémszínű is maradhat, attól függően, hogy van-e csapadék, vagy nincs.

Megtudtuk azt is, hogy tavaly volt jó néhány gombafaj, amely most nincs, ugyanakkor az árak nála nem változtak, továbbra is 3500 forint egy kilogramm lilatönkű pereszke.

Az árak persze a kínálat függvényében is változnak, hiszen ha két-három, gombát árusító társ jön a piacra mellé, akkor ahhoz, hogy az áru elkeljen, még lejjebb mehetnek az árak, akár 2500–3000 forintig is.

A szarvasgombahelyzetről is kérdeztük Márka Józsefnét. Megnyugtatott, van nyári szarvasgomba, sőt.

A frissen szedett lilatönkű pereszkének világosbézs a kalapszíne
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Sajnos nem tudok kimenni szedni, mert volt egy balesetem néhány hónapja, és a lábaim egyelőre nem bírják az erdőjárást – árulta el. – Szívesen mennék, de nem mehetek. A férjem kimegy majd, és reményeink szerint nem üres kosárral tér vissza. Sokan keresik, és biztos, hogy szép a termés. Nem mellékesen ősszel a legfinomabb a nyári szarvasgomba.

A gombaszezon időjárásfüggő, főként a csapadék és a fagy befolyásolja.

– Voltak már fagyos reggeleink, ezért a mezei szegfűgomba már csak néhány helyen fordul elő, de a fagy miatt már egyre kevesebb erre az esély. Talán a pereszkefélék azok, amik bírják a hideget, a fagyot – mondta. – Még előfordulhat a nagy őzlábgomba, csiperke, rizike, míg vargányára a magasabb hegységekben bukkanhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában