Ünnepség kitüntetésekkel

2022.03.15. 19:00

Csabrendeken emlékezett a '48-as hősökre a Veszprém Megyei Önkormányzat

Koszorúzással, kitüntetések átadásával, irodalmi műsorral emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire Csabrendeken, a Veszprém Megyei Önkormányzat és a helyi önkormányzat közösen rendezett ünnepségén hétfőn.

Szijártó János

Forrás: Szijártó János/Napló

Navracsics Tibor kormánybiztos úgy fogalmazott a művelődési házban elmondott ünnepi beszédében, hogy a 174 évvel ezelőtti szabadságharcot ugyan a túlerő vérbe fojtotta, de véglegesen leverni, eltörölni nem tudta a magyar nép akaratát, hiszen az a szándék, az az elképzelés pár évtizeddel később sokkal erősebben jelent meg újra. - 1848. március 15-én forradalom tört ki a fővárosban. A forradalom kifejezés azt sejteti, mintha valami váratlan, hirtelen cselekedet történt volna, amelynek sem előzménye nincsen, sem pedig a józan ész nem határozza meg kereteit. De ha megnézzük az előző fél évszázadot, benne II. József magyarokat sértő nyelvtörvényét és a megyék eltörlésének szándékát, akkor azt látjuk, hogy egy régóta érlelődő folyamatról van szó, amely aztán nagyon is szervezett módon haladt tovább és próbálta meg elérni azt, ami 1848-49-ben Közép-Európában egy nemzet számára elérhető volt - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

- Megtiszteltetés Csabrendeknek, hogy idén nemcsak a helyi, hanem a Veszprém Megyei Önkormányzat is itt ünnepel és emlékezik meg az 1848-49-es forradalomról, szabadságharcról - mondta Molnár László polgármester, majd hozzátette, büszke arra, hogy amíg számos helyen feszültség, ellenségeskedés tapasztalható, addig Csabrendek utcáin béke és nyugalom tapasztalható, ahol nem a széthúzás, hanem az egyetértés, az összefogás jellemzi a mindennapokat.

Az ünnepi program szentmisével kezdődött, majd Oszterhuber Antal honvéd százados emléktábláját koszorúzták meg a résztvevők. 

Az ünnep alkalmából Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Tábori Ferenc, a ügyrendi bizottság elnöke kitüntetéseket adott át. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének döntése alapján dr. Májer János, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás nyugalmazott intézetigazgatója, tudományos tanácsadója Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetést vehetett át, míg dr. Nagy Zoltán, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója, szülész-nőgyógyász főorvos Pro Comitatu-díjat. 

Az ünnepi műsorban előbb a csabrendeki ötödik osztályos diákok léptek színpadra, majd Zúg március címmel zenés irodalmi összeállítást láthatott a közönség Vadkerti Imre és művésztársai tolmácsolásában. Az ünnepség végén Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott pohárköszöntőt. Beszédében az is elhangzott, hogy a fogadásra szánt összeget a megyei önkormányzat a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász számára ajánlotta fel a háború elől menekülők megsegítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában