Beérnek a beruházások

2023.04.29. 07:00

Megújult épületek és terek – Átadók sora jön Veszprémben

Fejlesztések sorát adják át Veszprémben a következő napokban-hetekben.

Marton Attila

Veszprém legújabb zöld parkját is birtokba vehetjük napokon belül

Forrás: Facebook/Porga Gyula

A beruházásokban nemcsak az a közös, hogy nagy részük a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. támogatásával készült el, hanem az is, hogy hosszú évek vagy évtizedek óta elhagyatott, rossz állapotú terek és épületek újultak meg, kapnak új funkciót. Rövidesen ismét élettel telik meg a 19. század közepén épült Ruttner-ház. A Jókai utcában található patinás épületet napokon belül átadják. A ház földszintjén kávézó, emeletén ifjúsági szállás (hostel) kapott helyet. A földszinten fogadóközpont is készült vizesblokkal, értékmegőrzővel, amely a várbörtönmúzeum látogatóit szolgálja ki. A leromlott állapotú épület felújítása 2021 végén kezdődött meg, a fejlesztést a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. támogatta. 

Május 5-én megnyitja kapuit a város legnagyobb szabadtéri rendezvényhelyszíne, a több mint négyezer látogató befogadására alkalmas Gyárkert Kultúrpark. A Balaton Bútorgyár egykori belvárosi, hosszú évekig elhagyatottan álló területén elkészült koncerthelyszínen a következő hónapokban több mint hatvan külföldi és magyar előadó lép színpadra a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban. A koncertek sora a Vad Fruttik már telt házas bulijával kezdődik május 5-én, a következő időszakban pedig mások mellett a Kraftwerk és Iggy Pop is fellép. A Gyárkert koncertnapokon 17 órakor nyit, a koncertek 19 és 20.30 között kezdődnek, és 22 óráig tartanak.

Május 8-án, hétfőtől vehetik birtokba az emberek a város új zöldterületét. A Szent Miklós-szeget (volt Kálvária-domb), a Csermák Antal Zeneiskola és a Laczkó Dezső Múzeum körüli területeket, valamint az Erzsébet sétányt is érintő fejlesztés 3,1 hektáron, vagyis közel 4,5 focipályányi területen kezdődött el 2021 legvégén. A Zöld város elnevezésű, Kulturális negyed programnak is hívott fejlesztéssel az önkormányzat célja a Kolostorok és kertekhez hasonló, rekreációs célokat szolgáló, minőségi zöldterület létrehozása volt a belvárosban. A fejlesztésnek köszönhetően a Szent Miklós-szeg könnyen megközelíthetővé és bejárhatóvá válik, oldalában kávézó és támfalsétány létesült, míg a zeneiskola melletti egykori parkoló helyét korszerű játszótér és sétány veszi át. A hivatalos átadó előtt, május 3-án délután bejárást is tartanak a területen, amelyen egy online regisztrációt követően bárki részt vehet.

Május 12-én, pénteken adják át a volt gyermekkórház felújításával létrejövő ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot. A kilencvenes évek közepe óta üresen álló, 120 éves épület a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. támogatásával újult meg, és különböző mozgásformákat űző csoportok közös otthona lesz, valamint vendéglátóegység is üzemel majd benne. Veszprém parkolási nehézségeit enyhítheti, hogy az ingatlanon felépült egy parkolóház is: a Hóvirág utca felől megközelíthető létesítményben mintegy 150 autó parkolhat.

S ha ez még nem lenne elég, május 12-től az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek a várnegyedben folyó fejlesztéssel, ugyanis aznaptól indulnak az úgynevezett Work in Progress várséták, amelyeken nemcsak az épületegyüttes történelméről, hanem a beruházás során végzett kutatásokról és feltárásokról is sok érdekességet hallhatnak a résztvevők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában