A stresszmentes lovaknak napi rutinjuk van

2023.08.06. 16:00

Svájci, bécsi szakemberekkel közös tudományos kutatás a bakonyi Szépalmán

Az állatok viselkedéséből a jóllétükre vonatkozó következtetéseket tudnak levonni a szakemberek. Az idős lovakkal kapcsolatos nemzetközi kutatás kezdődött e témában, amiben részt vesz Gut Aiderbichl szépalmapusztai birtoka, ahol már eddig is fontos intézkedéseket vezettek be a lovak életminőségének javítása érdekében és ez testközelből megtapasztalható a Porvához tartozó állatmenhelyen.

Rimányi Zita

A Gut Aiderbichl Alapítvány kuratóriumi elnöke, Dieter Ehrengruber, Florien Jenner, Auer Ulrike, Zsófia és Laura doktoranduszok, akik több mint három éve kutatják a lovak viselkedését (jobbról balra)

Fotó: Gut Aiderbichl 

Körülbelül hétszáz ló él a Gut Aiderbichl birtokain, nagy részük nyugdíjas éveiket tölti az alapítványnál, közülük mintegy száz Szépalmán. Az idős lovak számos egészségügyi problémával küzdenek. Meddig beszélhetünk minőségi életről esetükben? Mivel az eddigi kutatások nem adnak választ erre a kérdésre, az állatvédelmi közösség és a lótartók számára a téma különösen érdekes. Ennek érdekében jött létre a „Quality of Life" projekt a svájci Sandgrueb Alapítvánnyal, a bécsi állatorvostudományi egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben. A szépalmai Gut Aiderbichl-birtok jelentős szerepet játszik benne. 

A lovak igényei változnak, ahogy öregszenek – ez magától értetődő, a probléma az adatok hiánya. Milyen információkra támaszkodhat a lótulajdonos, ha azt szeretné, hogy állata semmiben ne szenvedjen hiányt, miközben öregszik? Az aktivitást mérő szenzorok pontos eredményeket tesznek lehetővé. Florien Jenner, Ulrike Auer és csapata több mint három éve dolgozik azon, hogy a lovak viselkedéséből következtetéseket tudjon levonni egészségi állapotukra vonatkozóan. Azt már megállapították, hogy az egészséges, stresszmentes lovaknak folyamatosan ismétlődő napi rutinjuk van. A napjuk körülbelül 38 százalékát táplálkozással, 45 százalékát pihenéssel, 17 százalékát aktív mozgással töltik. 

A tudományos eredmények érdekében a Gut Aiderbichlnél lévő lovakat szenzoros kötőfékekkel szerelték fel, amik nem korlátozzák őket. A kutatócsoport tagja a Gut Aiderbichl Szépalma lóspecialista állatorvosa, Kelemen Zsófia. Vizsgálják az állatok egészségi állapotát, tápláltsági szintjét és sántasági fokát is. A lovak társas kapcsolatainak elemzését szintén szenzoros vizsgálat segíti, az egyedek közötti távolság mérésére is sor kerül. Kiderült, hogy egyszerű változtatások jelentősen jobb életminőséget eredményeznek idős, beteg lovaknál. Tudjuk, a lovak állva is tudnak szunyókálni, de csak fekve jutnak el a valódi mély alvás fázisába. Ez tartásmódbeli változtatásokat igényelhet. Például szolgál a 23 éves arab telivér kanca, amely futóistállóban él. Viselkedése drasztikusan akkor változott meg, amikor éjszakára külön boxba került társai közvetlen közelében. Akkor majdnem három órát töltött fekve, pihentető alvással.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában