veszprém

2018.04.06. 07:00

Csak közös munkával lehet további sikereket elérni

Olyan képviselőre van szüksége Veszprémnek az országgyűlésben, aki együtt akar és tud működni a városi képviselő-testülettel – mondta Porga Gyula polgármester, akit a vasárnapi választásról és a város fejlesztési lehetőségeiről is kérdeztünk.

Marton Attila

Porga Gyula veszprémi polgármester szerint fontos lenne, hogy látható képviselete legyen a városnak a parlamentben, és elérhető legyen a képviselő a térségben élők számára Fotó: Pesthy Márton/napló

Látható képviselőt szeretnének

– A választás tétje Veszprém számára az, hogy a 2010-ben megkezdett úton haladjon tovább az önkormányzat, ezt a jelenlegi kormánypártok többsége biztosítja – hangsúlyozta a polgármester. – Fontos az is, hogy helyben is olyan képviselőt válasszunk, aki csapatjátékos. A politikában egyénieskedéssel nem lehet eredményeket elérni, ezért is lényeges, hogy a térség országgyűlési képviselője és a városi képviselő-testület közösen tudjon gondolkodni – fogalmazott Porga Gyula. A polgármester sajnálja, hogy a közös munkában nem vett részt a 2015-ben megválasztott Kész Zoltán, pedig véleménye szerint fontos lenne, hogy látható képviselete legyen a városnak a parlamentben, és elérhető legyen a képviselő a térségben élők számára.

– Kész Zoltán megkapta a bizalmat három évvel ezelőtt, azonban nem tudott élni vele. A közösségéért dolgozni, egy közösséget szolgálni csak úgy lehet, hogy az ember folyamatosan jelen van a város és a térség életében. A választópolgárok nem azt várják egy képviselőtől, hogy a választási kampányban teleszórja plakátokkal a várost, vagy a számítógép előtt ülve a közösségi médiában legyen jelen. A veszprémiek, a Veszprém környékiek tényleges, látható képviselőt szeretnének. Eredményeket csak akkor lehet elérni, ha a viták ellenére is sikerül közösen dolgozni, a mögöttünk hagyott évek azonban sajnos ennek ellenkezőjéről szóltak. Az elmúlt három évben, bár volt a városnak és környékének megválasztott képviselője, ő sajnos a mögöttünk hagyott időszak szép sikereiért folytatott munkából nem vette ki a részét – hangsúlyozta.

Porga Gyula veszprémi polgármester szerint fontos lenne, hogy látható képviselete legyen a városnak a parlamentben, és elérhető legyen a képviselő a térségben élők számára Fotó: Pesthy Márton/napló

A városvezető elmondta, 2010 után, a második Orbán-kormány hivatalba lépését követően átalakult a kormányzat és az önkormányzatok közötti kapcsolat: 2010 előtt folyamatos volt a konfliktus a kabinet és a települések között, mert a bővülő feladatokhoz egyre kevesebb forrást kaptak az önkormányzatok. Hozzátette, az egyre nagyobb adósságot felhalmozó önkormányzatokon 2010 után segített az új kormány: elválasztották az állam és az önkormányzatok feladatait, így kiszámíthatóbbá vált a települések működése. Emellett átvállalta az állam a települések adósságát, így az önkormányzatok költségvetéséből kikerült a hiteltörlesztés, saját kezükbe vehették a település sorsát – magyarázta Porga Gyula. Veszprém esetében ez több mint hétmilliárd forintos tartozás átvállalását jelentette, emellett a kormány a Veszprém Aréna hiteltörlesztését is finanszírozza 2014 óta, ez évente további 600–700 millió forint tehertől szabadítja meg a várost. Ennek révén a város az uniós és állami források mellett saját bevételeiből is képes fejlesztéseket és beruházásokat végrehajtani.

– A 2014–2018-as parlamenti ciklus egyik nagy lehetősége a Modern Városok Program (MVP), amelynek révén a megyei jogú városok soha nem látott fejlesztési forráshoz jutnak – emelte ki a polgármester. Megjegyezte, míg az uniós pályázatoknál számos indikátornak kell megfelelniük az önkormányzatoknak, az MVP-nél a helyi igényekhez igazították a forrást. A programban Veszprém mintegy 75 milliárd forintból valósíthat meg fejlesztéseket, javarészt hazai forrásból. A városvezető elmondta, a jelenlegi kormány maradása esetén biztosan folytatódik a Modern Városok Program. A fejlesztési csomag elemei közül a veszprémi uszoda esetében májusban elindulhat a beruházás. A Petőfi Színházban 2019 elején indulhat meg a kivitelezés, az állatkertben ezekben a hetekben is munkálatokat végeznek, míg a Csermák Antal Zeneiskola belső felújítása szintén megkezdődik idén – ismertette a beruházások ütemezését a polgármester. Hozzátette, az Aranyosvölgyi völgyhíd és a kapcsolódó útszakaszok tervezése szintén folyamatban van. Idén megkezdődik az Alsóörsöt és Veszprémet összekötő kerékpárút építése, és a tervek szerint jövőre elindul a Bánd felé vezető bicikliút építése, míg a Gyulafirátót érintésével Zircre tartó szakasz tervezés alatt van.

Az elmúlt években megerősödött a város gazdasága

A polgármester arról is beszélt, az elmúlt években megerősödött a város gazdasága, a településen működő vállalatoknak köszönhetően stabil adóbevétellel rendelkezik Veszprém, amelyet az önkormányzat igyekszik a leghatékonyabban elkölteni. A munkanélküliség 1,6 százalékra csökkent a városban, a munkaerőhiány leküzdésében az önkormányzat segíti a cégeket: munkásszálló kialakításáról döntöttek, és a napokban pályakezdő szakmunkásokat segítő mentorprogramot indítottak. Porga Gyula felhívta a figyelmet, Veszprém a második legélhetőbb város Magyarországon egy gazdasági havilap napokban közzétett felmérése szerint. – Ez a fejlődés akkor tartható a jövőben, ha olyan országgyűlési képviselőt választunk április 8-án, aki jelen van az országgyűlésben és a veszprémiek életében. Ovádi Péter egy olyan csapatjátékos, aki az elmúlt években bizonyította, hatékonyan tudtunk együtt dolgozni Veszprémért és a térségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában