Schnitta Sámuel-emlékverseny

2019.02.03. 07:00

A SÉF diákjai képviselik a közép-dunántúli régiót

Idén ötödik alkalommal kerül sor a vendéglátóipari iskolák Schnitta Sámuel Országos Emlékversenyére. Az elődöntők sorában Veszprémben tartották az utolsót, azaz a közép-dunántúli régió csapatainak versengését.

Őrsi Ágnes

A versenyzők szakmai teszt kitöltésével kezdték a napot, majd nagy lendülettel indult a munka a konyhában, ahova a csapatvezetők be sem tehették a lábukat

Fotó: Penovác Károly / Napló

A Veszprémi Szakképzési Centrum SÉF iskolájának gyakorlati oktatótermei jelentették a helyszínt, ahova Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyei versenyzőket várt a szervező Schnit­ta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület. Három képzőhely maradt talpon. Veszprémből a VSZC Jendrassik–Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a házigazda SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola, a harmadik pedig Ajkáról a VSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. A tanintézetek öt-öt tanulóval érkeztek a megmérettetésre.

Szakmánként két szakács, egy cukrász és két pincér alkotta a versenyző csapatot. Az is várható volt, hogy mivel az emlékverseny névadója éttermi szakember, a pincértanulók munkája nagyobb súllyal számít az eredménybe. A verseny hagyományos rendje szerint a fiúk és a lányok szakmai teszt kitöltésével kezdték a napot, majd nagy lendülettel indult a munka a konyhában, ahova a csapatvezetők be sem tehették a lábukat. A pincérek ezalatt eszközfelismerésben bizonyítottak, majd a kihúzott alkalomhoz (Anna-bál) díszasztalt terítettek, számítógépen megtervezték az ünnepi ételsor menükártyáját.

A versenyzők szakmai teszt kitöltésével kezdték a napot, majd nagy lendülettel indult a munka a konyhában, ahova a csapatvezetők be sem tehették a lábukat
Fotó: Penovác Károly / Napló

 

Amikor a kinyomtatott kártya is az asztalra került, a csapatok pincéreit a Voleszák Zoltán vezette háromtagú zsűri kérdezte. A másod- és harmadéves pincértanulóknak széles tudásról kellett számot adniuk, közben a zsűri szakács szekciója, Moós Csaba és Tornyos Balázs mesterszakácsok az elkészült ételeket minősítették. Miután ezek a pontok is felkerültek a listára, a pincérek átterítették az asztalt, megérkeztek a vendégek, és elkezdődött az élő munka szintén a zsűri előtt. Az összes étel felkerült egy közös asztalra, így látható volt a tetszetős megjelenés.

A reggel 8-tól kezdődött verseny fél háromkor ért véget. A dobogó alsó fokára ezúttal a Jendrassik-Venesz iskola tanulói állhattak, második lett a Szent-Györgyi Albert iskola csapata, és első helyen végeztek a SÉF diákjai. Március 21–23-án Szolnokon, az országos döntőben ők képviselik a közép-dunántúli régiót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában