Hírek

2014.10.11. 17:37

Önkormányzati választás - Veszprém megye

Az önkormányzati választás Veszprém megyei eseményei, hírei és eredményei.

Szabó Péter Dániel

Önkormányzat 2014 - Veszprém megye részletes eredményei

Önkormányzat 2014 - Veszprém megye részletes részvételi adatai

Önkormányzati választás 2014 - Országos összefoglaló ide kattintva (folyamatosan frissül)

Önkormányzati választás 2014 - Választási tudnivalók

6:01 Reggel hat órakor megkezdődött a választás. Vasárnap reggel 6 és este 7 óra között csaknem 8,2 millió választó dönthet arról az ország mintegy 10 300 szavazókörében, kik képviseljék érdekeiket a következő öt évben az önkormányzatokban. Veszprém megye 217 településén 296 033 állampolgár szavazhat, 478 polgármesterjelölt indul.

A vasárnapi a hetedik önkormányzati választás a rendszerváltás óta. A választók csaknem 3200 településen polgármesterre, megyei önkormányzati, települési képviselő-testületi, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselőkre szavazhatnak, a budapestiek főpolgármesterre is voksolhatnak. A választás egyfordulós, és az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint öt főpolgármester-jelölt és 8054 polgármesterjelölt indul a választáson,  44 077-en indulnak települési önkormányzati jelöltként, 7139-en települési kompenzációs listán. A 385 megyei közgyűlési mandátumért 2087-en indulnak 107 listán. Az önkormányzati választásra 290 jelölőszervezetet és 13 nemzetiségi jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba az országban, a nemzetiségi voksolásra 147-et.

Az önkormányzati választással egy időben a nemzetiségiek is megválasztják a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. Vasárnap 2148 települési szintű választást tartanak a nemzetiségi választópolgárok, emellett 60 megyei és 13 országos választás is lesz, de a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok csak a kijelölt szavazókörökben voksolhatnak. A nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma több mint 241 ezer, közülük 13 ezren indulnak jelöltként.

Veszprém megye 217 településén 296 033 állampolgár szerepel a választói névjegyzékben, a szavazókörök száma 434. A polgármesteri címért a 217 településen 478 jelölt méreti meg magát, az egyéni listás jelölt 1912, egyéni választókerületi jelölt 265. A megyében a legtöbb polgármesterjelölt – hét - Várpalotán indul, Balatonfőkajáron hat jelölt van, tizenkét településen öt jelölt. A 478 polgármesterjelölt közül 435 függetlenként indul, 43 szervezet által állított jelölt. A helyhatósági választással egy időben tartják a nemzetiségi választást. Roma nemzetiségi választás a megyében 33 településen, német nemzetiségi választás 48, szlovák nemzetiségi választás 2, ukrán nemzetiségi választás 2, lengyel nemzetiségi választás 1, örmény nemzetiségi választás szintén 1 településen lesz. A nemzetiségi választópolgárok száma 5571.

A választójoggal rendelkezőknek a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat és lakcímüket. A választók, attól függően, hogy a fővárosban, megyei jogú városban, 10 ezernél nagyobb vagy annál kisebb lélekszámú településeken adják le voksukat, két vagy három szavazólapon szavazhatnak. Két szavazólapot kapnak a megyei jogú városban élők: ők a polgármesterre és a közgyűlés tagjaira szavazhatnak. Három szavazólapot kapnak azok a választópolgárok, akik nem megyei jogú városban élnek: ők a polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett szavazhatnak a megyei közgyűlés pártjaira is. Vasárnap 22,5 millió szavazólapon voksolhatnak a választópolgárok. A helyi képviselő-testület megválasztása ezernél kevesebb lakost számláló településeken egyfordulós, egyéni listás rendszerben történik, a választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület. A tízezernél több lakosú településeken egyéni választókerületekben és kompenzációs listákon szerezhetnek mandátumot a képviselők. A választók csak az egyéni választókerületi jelöltekre szavaznak, a kompenzációs listára nem. A kompenzációs listás mandátumokat a vesztes jelöltekre leadott töredékszavazatok arányában osztják szét a jelölőszervezetek között.

A 19 megyei közgyűlés tagjait a választók listán választják. Veszprém megyében öt megyei listára lehet szavazni: a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista párt, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, valamint az Együtt - A korszakváltók Pártja listájára.

7:10 Mind az 56 veszprémi szavazókörben időben és rendben tudtunk kezdeni hat órakor, a szavazatszámláló bizottságok megfelelő létszámban vannak jelen – tájékoztatott dr. Mohos Gábor jegyző, ezzel elkezdődtek a 2014-es önkormányzati választások.

8:02 Választások Zircen

Megkezdődött a szavazás Zircen. Két polgármester jelölt indult a helyi önkormányzati választásokon Ottó Péter a Fidesz-KDNP jelöltje és Horváth László független jelölt. A választói névjegyzékben szereplők száma 5830 fő. A lakosok hét választókerületben szavazhatnak: az Alkotmány u.14. (Ifjúsági Központ), a Köztársaság u. 9. (III. Béla Gimnázium), a Deák F. u. 26. (Zeneiskola), a Bajcsy-Zs. u. 9. (Idősek Klubja), a Bakonybéli u. 5. (Vízmű), a  Rákóczi tér 3-5. (Zirci Reguly Ált.Isk.) és a József A. u. 17-19. (Zirci Erzsébet Kórház SZTK) szám alatt. A szavazóiroda munkatársaitól megtudtuk, a városban több helyszínre is kértek mozgó urnát. Rendkívüli esemény nem történ eddig a szavazás során.

8:04 A megyei részvétel az országos átlagnak megfelelő

Veszprém megye minden szavazókörében rendben elkezdődött a választás reggel hat órakor. A hét órás részvételi adatok az országos átlagnak megfelelőek, tájékoztatott Imre László megyei jegyző, a Veszprém Megyei Területi Választási Iroda vezetője. Veszprém megyében a választópolgárok 1,05 százaléka adta le hét óráig a voksát, az országos adat 1,06. Négy évvel ezelőtt a megyeiek 1,07 százaléka szavazott kora reggel,országos adat 0,99 százalék volt.

8:05 Ajkán nem szokványos a mostani szavazás, ugyanis Keller Imre visszalépése miatt a már kinyomtatott polgármesteri szavazólapokat kézi javítással kellett korrigálni. Ez összesen tízezres nagyságrendű nyomtatványt jelent a tíz szavazókörben.

8:06 Tapolcán és a hozzá tartozó településeken, Raposkán és Gyulakesziben rendben megkezdődött a választás – tudtuk meg Ughy Jenőné jegyzőtől. Reggel 7 óráig 79-en szavaztak. Arról nem kaptunk információt, hogy mennyien kértek mozgóurnát, azt egyébként délután 15 óráig még kérheti bárki. A választásra jogosultak száma 13 626, 8 választási kerületben, 15 szavazókörben adhatják le voksukat a polgárok.

8:15 Sümegen Kiss Csilla jegyző szerint ugyancsak rendben folyik a reggeli órákban a választás. A városhoz Káptalanfa, Bodorfa, Gyepükaján és Nemeshany tartozik, reggel 7 óráig a városban 57-en, a falvakban összesen 9-en szavaztak. Sümegen 8 tagú testületet választanak, 5262 fő jogosult a szavazásra 7 szavazókörben. Roma nemzetiségi képviselőt is választanak Sümegen.

8:18 Badacsonytomajon Weller Jakus Tamás jegyző szerint semmi nem zavarja a reggeli választást. Az országos átlaghoz hasonló arányú volt reggel 7 óráig a részvétel, a városban 2006 fő jogosult az urnák elé járulni. Három szavazókörben 5 polgármester jelöltre adhatják le voksukat a polgárok. A képviselő-testület 6 tagú Badacsonytomajon.

8:23 Balatonfüred - Rendben megkezdődött a választás a településen. Balatonfüreden 8 szavazókörben 11763 ember jogosult a választásra. Reggel 7 óráig a választásra jogosultak 0,61 százaléka járult az urnákhoz. A településen 50-en szavaznak átjelentkezéssel, ezt péntekig lehetett kérni. Átjelentkezéssel azok szavazhatnak, akik Balatonfüreden tartózkodási hellyel rendelkeznek. Mozgóurnát délután három óráig van lehetőség igényelni, eddig a szavazókörökben összesen 25- en kértek.  - tájékoztatott Harsányiné Tóth Beáta aljegyző, a helyi választási iroda vezetőhelyettese.

Balatonfüreden ketten indulnak a polgármesteri székért. Bóka István a FIDESZ - KDNP jelöltje, aki már 12 éve irányítja a települést és Szalai Gábor, aki az Összefogás- Együtt Balatonfüredért Koalíció polgármester-jelöltje. Szalai Gábor 2002-től önkormányzati képviselő a helyi testületben, jelenleg az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának tagja.

8:33 Várpalotán mind a 19 szavazókörben rendben elindult a voksolás, különleges esemény eddig nem zavarta a választásokat. Reggel 7 óráig a 17 144 szavazásra jogosult választópolgár 1,03 százaléka adta le voksát, tájékoztatta lapunkat dr. Ignácz Anita jegyző, a Helyi Választási Bizottság (HVI) elnöke. A településen hét polgármesterjelölt közül választhatnak a szavazók, Beck Richárd (DK – Együtt-PM), Falussy Sándor (MSZPD), Galambos István (Jobbik), Huszárné Bacsárdi Valéria (független), Sajtos János (független), Talabér Márta (Fidesz-KDNP) és Tóth József (független) indul a városvezetői székért. A nyolc várpalotai választókerületben összesen 46 képviselőjelölt verseng a voksokért, a Várpalotára átjelentkezettel az 1-es számú szavazókörben (Faller Jenő Szakképző Iskola, Szent István út 1.) gyakorolhatják állampolgári jogukat. 17 144 1,03 százalék nemzetiségi 1,96

Berhidán sem akadályozta semmi a szavazást, eddig minden rendben zajlik, mondta el a Naplónak dr. Cseh Tamás jegyző. A HVI elnöke hozzátette, reggel 7 óráig meglehetősen kevés, összesen 33 állampolgár adta le szavazatát a 6 berhidai szavazókörben a szavazásra jogosult több mint négyezer választópolgárból (a településre átjelentkezettek a városházán kialakított 3-as szavazókörben voksolhatnak). A városban egyébként három jelölt indult a polgármesteri posztért, az elmúlt négy évben a várost vezető Pergő Margit Cecília (független) két kihívója Punk János (Fidesz-KDNP) és Rózsás Róbert (független).

8:57 Mind az öt szavazókörben rendben megkezdődött a választás Balatonfűzfőn. A településen 3821-en jogosultak a szavazásra, hét óráig 45-en adták le voksukat, mondta érdeklődésünkre Takács László, a helyi választási bizottság vezetője. Hozzátette, a polgármesteri címért öten versengenek, míg a hat képviselői helyre 27-en aspirálnak.

8:58 Pápa - Pápán is a jogszabályoknak megfelelően, a megszokott gyakorlat szerint kezdődött meg az önkormányzati választás. A választópolgárok a város tíz választókerületének 31 szavazókörében járulhatnak az urnák elé – tájékoztatta a Naplót Kanozsainé dr. Pék Mária, Pápa címzetes főjegyzője. A névjegyzékben szereplő 25.688 választópolgár négy polgármesterjelölt és 43 képviselőjelölt közül dönthet arról, kiket bíz meg a helyi érdekek képviseletével a következő, immár ötéves önkormányzati ciklusban.

A nemzetiségi önkormányzati választásokat a Tarczy Lajos Általános Iskolában az erre a célra kijelölt szavazókörben bonyolítják le. Települési nemzetiségi választást Pápán német és roma nemzetiség tekintetében írtak ki. A német nemzetiségi önkormányzat képviselőjelöltjeire 43 fő, a roma jelöltekre pedig 39 fő adhatja le szavazatát a hivatalos névjegyzék adatai szerint.

8:59 Ajkán és térségében rendkívüli esemény nélkül indult a választás. 29 szavazókör van és egy nemzetiségi. A 25.274 választópolgárból fél nyolcig 239-en adták le voksukat.

Devecserben 3726, Noszlopon 831 választópolgárt regisztráltak. Szintén rendben indult a szavazás. Devecserben négy szavazókör van. Mozgóurnát szinte minden szavazókörben kértek.

9:12 Herend - 9 óráig a szavazásra jogosultak 6,5%-a, közel 200 ember szavazott Herenden, ahol hárman indulnak a polgármesteri székért, tájékoztatta a Napló munkatársát Jáger György jegyző. A 2909 szavazásra jogosult polgár Jánszky Lajos László Fidesz-KDNP, Biró Eszter Karolina független, valamint Vajai László független jelöltre teheti le voksát. A 2010-es önkormányzati választások során a településen a választópolgárok 44,21%-a képviseltette magát.

9:21 Nemesvitán elmarad a polgármester-választás

Csak képviselőket választanak ma Nemesvitán, mert a polgármesterjelölt szombaton visszalépett.

Hat polgármester-választás marad el vasárnap: a Veszprém megyei Nemesvita egyetlen polgármester-jelöltje is visszalépett a voksolás előtt - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Jelölt hiányában, illetve az egyetlen jelölt visszalépése miatt elmarad vasárnap a polgármester-választás a Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, a Zala megyei Valkonyán és - mivel az egyetlen jelölt szombaton visszalépett - a Veszprém megyei Nemesvitán.

A polgármestert később időközi választáson választják meg Nemesvitán, képviselőkre azonban voksolhatnak a választópolgárok.

9:31 A választásra jogosultak 8,7 százaléka, 331 fő adta le szavazatát Balatonfűzfőn kilenc óráig, tájékoztatta lapunkat Takács László, a választási bizottság vezetője. A település polgármesteri címéért Gyöngyösi Miklós, Kiss Zsuzsanna, Keil Norbert, Marton Béla és Szanyi Szilvia független jelöltek indultak.

9:36 9 óráig  7,15 százalék

Veszprém megyében a választásra jogosultak 7,15 százaléka, 21.155 választópolgár adta le szavazatát reggel 9 óráig. Az országos átlag 6,97 százalék.

9:45 Várpalota

A szavazásra jogosult 17 144 választópolgár 7,09 százaléka, összesen 1216 ember adta le voksát 9 óráig a 19 várpalotai szavazókör valamelyikében. A legtöbben (9,32 százalék) az Alsóvárosban, a Dankó utcai Bartos iskolában kialakított szavazókörben voksoltak, míg a legkevesebben (4,85 százalék) A Kálvárián található Vásárhelyi András Tagiskola egyik szavazókörében járultak az urnákhoz. A településen hét polgármesterjelölt közül választhatnak a szavazók, Beck Richárd (DK – Együtt-PM), Falussy Sándor (MSZPD), Galambos István (Jobbik), Huszárné Bacsárdi Valéria (független), Sajtos János (független), Talabér Márta (Fidesz-KDNP) és Tóth József (független) indul a városvezetői székért. A nyolc várpalotai választókerületben összesen 46 képviselőjelölt verseng a voksokért.

9:45 Berhida

Berhidán a szavazásra jogosult 4732 választópolgár 5,49 százaléka, összesen 260 ember adta le voksát 9 óráig a 6 berhidai szavazókör valamelyikében. A legtöbben (9,05 százalék) az Orgona úti művelődési házban szavaztak, míg a legkevesebben (3,05) a Bezerédi utcai Süni óvodában kialakított szavazókörben járultak az urnákhoz. A városban három jelölt indult a polgármesteri posztért, az elmúlt négy évben a várost vezető Pergő Margit Cecília (független) két kihívója Punk János (Fidesz-KDNP) és Rózsás Róbert (független). A településen egyéni listán összesen 19 képviselőjelölt verseng a szavazatokért. Többségük független jelölt, a Fidesz-KDNP öt, a Jobbik pedig egy képviselőjelöltet indított.

10:00 Ajkán 6.76%-os a részvételi arány, Devecserben 7,8%. Rendkívüli esemény egyik településen sem történt.

10:12 Badacsonytomaj jegyzője szerint tíz óráig nem volt probléma, rendben zajlott a választás, teljes cikk ide kattintva

10:13 Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin N. László adja le voksát a helyi művelődési házban

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

10:22 Tapolcán rendben zajlik a választás, 9 óráig 716-an adták le voksukat a városban - tudtuk meg Ughy Jenőné jegyzőtől. Sümegen Kiss Csilla jegyzőtől azt az információt kaptuk, hogy 7,45 százalékos a részvételi arány, a városban 392-en szavaztak eddig. Rendben zajlik a választás.

11:30 - Folyamatosan érkeztek az emberek a balatonfűzfői Közösségi Házban kialakított 1. számú szavazókörbe késő délelőtt. Így tett Várhelyi Gyula is, aki családjával érkezett szavazni. - Itt élünk, nem mindegy, hogy ki irányítja a várost, fogalmazott kérdésünkre, miért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a választáson. – Ahogy ezen a napon döntünk, utána „azt esszük öt évig”, mondta, utalva arra, hogy az eddigi négyéves ciklus helyet immár öt évre választjuk meg a helyi politika irányítóit. - Minden településen fontos, hogy ki a vezetője, ugyanis azt, hogy merre halad egy település, elsősorban rajta múlik, tette hozzá.

Várhelyi Gyula

11:32 Balatonfüred - Balatonfüreden délelőtt rendben zajlott a választás. A 11 órás jelentés alapján eddig a választásra jogosultak 13,36 százaléka járult az urnákhoz.

11:54 Balatonfűzfő - A szavazásra jogosultak 21,3 százaléka, 813 fő adta le voksát 11 óráig Balatonfűzfőn, közölte érdeklődésünkre Takács László, a választási bizottság vezetője, aki azt is elmondta, arányaiban az Irinyi iskolai szavazókörben szavaztak a legkevesebben.

11:55 Veszprém megyében a szavazásra jogosultak 16,23 százaléka - 48.034 választópolgár -adta le a voksát 11 óráig, az országos átlag 16,50 százalék.

A megyében eddig rendkívüli esemény nem történt, tájékoztatott Imre László megyei jegyző, a Veszprém Megyei Területi Választási Iroda vezetője.

11:55 Matolcsy György helyi lakosként szavazott

Balatonakarattya - Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap délelőtt feleségével, Matolcsy Gyöngyi polgármesterjelölttel együtt érkezett az egyetlen helyi szavazókörbe. Részletek.

A Matolcsy házaspár is leadta a voksát a szavazáson (Fotó: Stiger Ádám)

12:06 Nemesvita polgármestere visszalépett. Eke Ferenc visszalépése miatt időközi választásokat kell majd kiírni a településen. Részletek itt

12:33 Ajkán nem történt semmi rendkívüli

Devecserben az egyik szavazópolgár a megyei közgyűlés szavazólapját a fülkében hagyta, arra nem szavazott. A városban egyébként az országos átlag feletti a megjelenés, ez 18 százalék feletti részvételt jelent.

12:34 Matolcsy György jegybankelnök a Balatonnál szavazott

Balatonakarattya - Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap délelőtt feleségével együtt érkezett az egyetlen helyi szavazókörbe, az Iskola utcai Közösségi Házba, ahol helyi illetőségű lakosként leadta szavazatát.

Nánássy Elek a Helyi Választási Iroda vezetője elmondta: mától, azaz október 12-től önálló község Balatonakarattya, ahol két polgármester jelöltre és 12 képviselőjelöltre lehet szavazni. Összesen 827-es jogosultak voksolásra, ebből eddig 265-es szavaztak, ami az összesnek 32 százaléka.

12:35 „Muszáj valamivel lefoglalnom magam, alig jönnek” – hangzott el az egyik választókerületben, ahol a szavazatszámláló bizottság tagjai épp egészségügyi szünetet (úm: dohányzás) tartottak. „Jönnek nemsokára, csak most ért véget a mise”, érkezett a replika. Veszprémben egyébként a szavazópolgárok mintegy 15%-a, több mint hatezer ember járult az urnák elé.

Folyamatosan érkeznek a szavazók és kísérőik (Fotó: Balassa Gergő)

12:38 Balatonkenese - A város három szavazókörében három polgármester jelöltre és 29 képviselőjelöltre lehet szavazni. A városban 2218-an jogosultak a szavazásra, eddig 526-an adták le voksukat, ami az összesnek 23,5 százaléka - közölte Nánássy Elek a Helyi Választási iroda vezetője. Elmondta, Balatonakarattyán és Balatonkenesén rendben történik a szavazás.

12:41 Balatonalmádi - Rendben történik a szavazás a városban, ahol a nyolc szavazókörben 8007-an szavazhatnak, ebből eddig 1361-en adták le voksukat, ami az összes 16,99 százaléka. Négy polgármester jelöltre és 24 képviselőjelöltre lehet voksolni  - mondta Kovács Piroska Rózsa, a Helyi Választási Iroda vezetője.

12:46 Pápán fontosnak tartják a szavazást, teljes cikk ide kattintva

12:47 Porga Gyula polgármester családjával szavazott

Porga Gyula, Veszprém jelenlegi vezetője, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje fél tizenkettő után a sMárcius 15. úti Nevelési Központban, a Jendrassik-Venesz Középiskolában szavazott családjával, feleségével és három gyermekével.

Szavazás után újságíróknak elmondta: győzelemre számít Veszprémben is.

-  Többé-kevésbé hiszek a közvéleménykutatási adatoknak, nem történt semmi olyan, ami felborítaná az előzetes várakozásokat. De azt is tudni kell, hogy nincs "lefutott  meccs"; végig kellett csinálnunk ezt a kampányt, most nyugodt lelkiismerettel állhatunk itt, hiszen amit elterveztünk a kampányban - bemutatjuk, hogy az elmúlt négy évben milyen munkát végeztünk, milyen terveink vannak - sikerült megvalósítani, elmondani a veszprémieknek. Bízom benne, hogy az elmúlt négy év sikerei motiválják a veszprémieket, amikor a döntést meghozzák.

Porga Gyula családjával érkezett a szavazásra (Fotó: Nagy Lajos)

Porga Gyula bízik benne, hogy nemcsak polgármesterként nyer, de ahogyan négy évvel ezelőtt, úgy a tizenkét egyéni választókerületben is a Fidesz-KDNP képviselői győznek.

- Az elmúlt négy év munkája azt bizonyítja, ha egy egységes, jól működő csapat van mögöttünk, akkor lehetünk igazán eredményesek. Ha rajtunk múlik, továbbra is ezt a dinamikus városfejlesztést szeretnénk folytatni. A bizottsági struktúra is jól bevált, jelentős, radikális változásokra nem számítok.

A részvételi arányokkal kapcsolatban a polgármester elmondta, alacsony részvétel várható. Négy éve a választópolgárok 38 százaléka voksolt, szerinte ez az arány idén is hasonló lesz. Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy elmenjen szavazni, az időjárás is kedvező.

12:49 Zircen a megkérdezettek közül többen is fontosnak tartják a szavazást, teljes cikk ide kattintva

13:00 Zircen 13 óráig 1218-an szavaztak, a részvételi arány 20,89 százalék.

A településen többen töltik pihenéssel, kirándulással az időt. A parkokban és köztereken kisgyermekes családok, unokáikat sétáltató nagyszülők élvezik az őszi napsütést. Sokan elmennek szavazni, és fontosnak tartják, hogy részt vegyenek a választásokon. Vannak, akik a nagybevásárlás előtt vagy után járultak az urnákhoz. A legtöbben a hétvégi pihenőidőbe beiktatták a szavazást, vannak azonban, akik nem akarnak részt venni a választásokon. Többen ilyenkor is dolgoznak, azonban aki teheti, kikapcsolódással, sétálással és a családdal tölti a vasárnapot.

13:00 Balatonakarattya - Már 42 százalék felett volt 13 órakor a szavazáson való  részvétel - közölte  Nánássy Elek, a helyi választási iroda vezetője. Itt összesen  827-en járulhatnak az urnák elé.

13:00 Balatonfűzfő - A szavazásra jogosultak csaknem 29 százaléka, 1092 fő adta le voksát 13 óráig, közölte Takács László, a választási bizottság vezetője. A 2010-es önkormányzati választásokon éppen meghaladta az ötven százalékot a részvételi arány Balatonfűzfőn.


A választáson polgármesterjelöltként induló Marton Béla jelenlegi polgármester is leadta szavazatát Balatonfűzfőn (Fotó: Marton Attila)

Szanyi Szilvia balatonfűzfői független polgármesterjelölt az 1. számú szavazókörben szavazott (Fotó: Marton Attila)

Veszprém megyében a szavazásra jogosultak 22,37 százaléka, azaz 66.190 állampolgár szavazott délután egy óráig. (Az országos átlag 23,53 százalék.)

13:05 Áldozó Tamás: az a cél, hogy mind a 10 választókerületben nyerjünk

Pápa - Pápán a 13 órai összesítés alapján a névjegyzékben szereplő 25.688 választópolgár közül 4.820 fő jelent meg a szavazókörökben, amely 18,76 százalékos részvételt jelent. A választások normális mederben, rendkívüli esemény nélkül zajlanak – tájékoztatta a Naplót Kanozsainé dr. Pék Mária, Pápa címzetes főjegyzője.

Áldozó Tamás jelenlegi városvezető, a Fidesz-KDNP pápai polgármesterjelöltje szavazatai leadása után úgy fogalmazott, most magasabb részvételi arányt vár, mint a korábbi önkormányzati választáson. Mint mondta, a céljuk egyértelműen az, hogy mind a 10 választókerületben nyerjenek. Áldozó Tamás megjegyezte, nem vár számottevő változást a pápai képviselő-testület összetételében.

Grőber Attila, az MSZP, az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért közös pápai polgármesterjelöltje is leadta szavazatait. A szocialisták helyi szervezetének elnöke kiemelte, a pápai MSZP elkezdte a jövő építését, jelentősen megfiatalított csapattal vágtak neki az önkormányzati választásnak, amivel kapcsolatban kettős törekvésről beszélt. Az egyik egy hiteles és reális alternatíva felmutatása a kormányzó erővel szemben, a másik pedig az, hogy minél több pápai elmenjen választani. – Olyan döntések előtt áll a város, amelyek meghozatalához erős legitimitásra van szükség – fogalmazott Grőber Attila.

13:07 Az inotai Lábas családban három generáció voksolt együtt a faluházban kialakított szavazókörben, teljes cikk ide kattintva

13:19 Ajkai, taposókúti és somlóvásárhelyi szavazókat kérdeztünk az önkormányzati választások kapcsán. Ide kattintva elolvashatja.

13:22 Az MSZP elnökhelyettese Pápán szavazott

Pápa - Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt országos elnökhelyettese a pápai Türr István Gimnáziumban felállított szavazóhelyiségben adta le voksát. A Naplónak úgy fogalmazott, természetesen nyerni szeretnének a pápai önkormányzati választásokon, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy az esélyek nem mellettük szólnak. Gőgös Zoltán kiemelte, Pápán generációváltás ment végbe a szocialistáknál, ami egyelőre inkább a jövőnek szól. – Ezt a politikai generációváltást mi léptük meg először, de hamarosan másoknak is így kell tenniük. Nagy változást a következő választásokon várok, addig pedig kemény munkával építkezünk – nyilatkozta az MSZP elnökhelyettese.


Gőgös Zoltán Pápán adta le szavazatát (Fotó: Polgár Tibor)

13:30 Füreden csak az a kérdés, hogy Bóka István 80 vagy 90 százalékkal nyer - így gondolják a Napló által megkérdezett járókelők. Részletek itt

13:30 Várpalotán 13 óráig a választásra jogosultak 20,6 százaléka adta le szavazatát, míg a nemzetiségi választáson 28,43 százalékos a részvételi arány. Különleges esemény nem zavarta a voksolást a 19 kijelölt szavazókörben, mondta el a Naplónak dr. Igáncz Anita jegyző, a Helyi Választási Bizottság elnöke. Kora délutánig a legtöbben (27,19 százalék) az inotai faluházban kijelölt szavazókörben voksoltak, míg a legkevesebben (15,13 százalék) a Kálvárián, a Vásárhelyi András Tagiskolában kijelölt szavazókörbe mentek el. A településen hét polgármesterjelölt közül választhatnak a szavazók, Beck Richárd (DK – Együtt-PM), Falussy Sándor (MSZPD), Galambos István (Jobbik), Huszárné Bacsárdi Valéria (független), Sajtos János (független), Talabér Márta (Fidesz-KDNP) és Tóth József (független) indul a városvezetői székért. A nyolc várpalotai választókerületben összesen 46 képviselőjelölt verseng a voksokért.


Ifj. Lábas István veszi át a szavazólapot a bizottság tagjaitól az inotai faluházban kialakított szavazókörben (Fotó: Szabó Péter Dániel)

13.30 Berhidán 13 óráig a választásra jogosult 4732 állampolgár 17,69 százaléka látogatott el a hat kijelölt szavazókör valamelyikébe. A legtöbben (24,48 százalék) az Orgona út 2. szám alatt lévő művelődési házban kijelölt szavazókörben, míg a legkevesebben (14,41 százalék) a Bezerédi utcában lévő Süni óvodában kijelölt szavazókörben voksoltak. A városban három jelölt indult a polgármesteri posztért, az elmúlt négy évben a várost vezető Pergő Margit Cecília (független) két kihívója Punk János (Fidesz-KDNP) és Rózsás Róbert (független). A településen egyéni listán összesen 19 képviselőjelölt verseng a szavazatokért. Többségük független jelölt, a Fidesz-KDNP öt, a Jobbik pedig egy képviselőjelöltet indított.

14:05 "Ha lehetőségünk van beleszólni a közügyekbe, akkor élünk a lehetőséggel"

A választási bizottságtól kapott adatok és tapasztalatunk is azt mutatja, sokan vesznek részt a balatonfűzfői voksoláson. A járókelőkkel beszélgetve kiderül, többségük már reggel és kora délelőtt szavazott, vagy délután járul az urnákhoz.

- Állampolgári kötelességünk a szavazás, ezért nem volt kérdés, hogy részt veszek-e a mai választáson, mondta határozottan érdeklődésünkre Kálmán Sándor. Minden voksolásra elmegyek, legyen az parlamenti, európai parlamenti vagy éppen önkormányzati választás, fogalmazott a férfi, aki úgy véli, ha lehetőségünk van arra, hogy beleszóljunk a közügyekbe, élnünk kell ezzel a lehetőséggel.

Fotó: Marton Attila

14.10 Sümegen kirándulás és tetőjavítás után szavaznak, Rátosi Ferenc is leadta voksát. Részletek itt.

14:20 Badacsonytomajon rendben zajlik a választás - tudtuk meg Weller Jakus Tamás jegyzőtől. Sümegen Kiss Csilla jegyző elmondta, hogy 11 óráig a választásra jogosultak 17,33 százaléka voksolt, 912 fő járult az urnákhoz. Tapolcán 13 óráig 2700-an szavaztak, és 27-en kértek mozgó urnát - tudtuk meg Ughy Jenőné jegyzőtől.

Császár László, Tapolca polgármestere a Kazinczy tagintézményben szavazott (Fotó. Tóth B. Zsuzsa)

14:30  Devecserben továbbra sem történt rendkívüli esemény, azonban igen szép eredmény, hogy már a 25 százalékot meghaladta a megjelenés.

Ajkán is a legnagyobb nyugalomban zajlik a választás. Egy nemzetiségi kör van, amelynek a művelődési központ a helyszíne.

Fenyvesi Zoltán délután a feleségével és a fiaikkal együtt mentek szavazni a Patakparti Óvodába.

15:00 Balatonfűzfő - A választásra jogosultak 34 százaléka - 1300 fő -  adta le szavazatát 15 óráig Balatonfűzfőn, tájékoztatott Takács László, a helyi választási bizottság vezetője.

15:00 Veszprém megyében a szavazásra jogosultak 28,98 százaléka, 85.743 állampolgár járult az urnákhoz délután három óráig. Az országos átlag 30,11 százalék.

15:00 Pápán a 15 órai összesítés alapján a névjegyzékben szereplő 25.688 választópolgár közül 6.355 fő jelent meg a szavazókörökben, amely 24,74 százalékos részvételt jelent. A választásokon továbbra sem történt rendkívüli esemény – tájékoztatta a Naplót Kanozsainé dr. Pék Mária, Pápa címzetes főjegyzője.

15:00 Balatonfüred - Még a négy évvel ezelőttinél is kevesebben mentek el szavazni délután 3 óráig a városban. Volt, aki a választás napján kért mozgóurnát.

A választásra jogosultak 23,77 százaléka ment el szavazni délután 3 óráig Balatonfüreden. 2010-ben ugyanebben az időpontban ez az arány valamivel magasabb, 27,03 százalék volt - tájékoztatott Harsányiné Tóth Beáta aljegyző. Az önkormányzati választás rendben és nyugalomban zajlik a településen. A délután 3 órás adatok szerint a legtöbben eddig az arácsi városrészben járultak az urnákhoz. Volt, aki a szavazás napján kért mozgóurnát, ezt egyébként szintén délután 3 óráig lehetett igényelni.

15 órakor a Balatonalmádiban választásra jogosultak 30%-a tette le a voksát, Balatonkenesén 41%, míg Balatonakarattyán 52% a részvételi arány - tájékoztatta a Naplót Nánássy Elek a Helyi Választási Iroda vezetője.

15:10 Tapolcán semmi nem zavarja a választást - tudtuk meg Ughy Jenőné jegyzőtől.

A város utcáin, a tóparton délutánra egyre többen sétáltak, sokan kávéztak a napsütésben a teraszokon. A választási szavazókörökben nem kell várakozni, pár perc alatt mindenki végez a szavazással.

15:42 Állampolgári kötelesség a szavazás - vallja zirci olvasónk. Gyulafirátóton nem így gondolják. Olvasónkat kérdeztük, részletek itt.

16:26 A strandolókat és a kirándulókat nem izgatja a választás - ezt láttuk Balatonfűzfőn az önkormányzati választás napján délután. Részletekért kattintson ide

16:30 Az ajkai választási iroda továbbra sem tudott beszámolni rendkívüli eseményről.

A devecseri helyzetről Bendes István jegyző adott felvilágosítást. Elmondta, hogy meghaladták a 33 százalékos részvételi arányt, de valószínűleg nem fogják elérni az országgyűlési választásokon való megjelenés mértékét. A kisebbségi választásokon viszonylag kevesen jelentek meg, a több mint háromszáz regisztráltból még százan sem mentek el szavazni. Devecserben egyébként két cigány nemzetiség van versenyben.

17:05 Balatonalmádiban találkozott kollégánk egy családdal, akik Svájcból jöttek haza a szavazás miatt. Részletek itt.

17:10 Katanics Sándor bizakodó

Veszprém–Kádárta - A baloldali összefogás polgármesterjelöltje úgy készül, hétfőtől ő irányíthatja a várost.

Az MSZP, DK, Együtt-PM, Liberálisok, Lokálpatrióták polgármesterjelöltje vasárnap elmondta, az egy órás adatok alapján az idei választások részvételi aránya csalódás lehet minden politikus és a helyi média munkatársai számára is. Részletekért kattintson!

Fotó: Stiger Ádám

17:20 Navracsics Tibor lányával szavazott

Navracsics Tibor veszprémi országgyűlési képviselő Adél lányával együtt délután négy órakor szavazott Veszprémben, a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában. Részletek itt.

Navracsics Tibor szavaz (Fotó: Nagy Lajos)

17:30 Másfél órával a szavazás vége előtt a három órás adatok alapján a Botev Általános Iskola szavazókörei a legaktívabbak, itt a megyei átlag felett teljesítettek a választópolgárok. A megyei 28,98%-hoz képest a megyeszékhely mintegy 24%-os részvételi aránnyal áll a 17:30-as frissítés előtt.

17:30 Balatonfűzfő - A választásra jogosultak közül 1688-an szavaztak 17.30-ig Balatonfűzfőn, tájékoztatta a Naplót a helyi választási bizottság. A településen 3821-en voksolhatnak, vagyis a jogosultak 44,2 százaléka adta le szavazatát eddig.

Nemzetiségi önkormányzatok

Veszprém megyében 5571 a nemzetiségi választópolgárok száma, délután fél hatig a szavazásra jogosultak 62,53 százaléka szavazott.

A választásra jogosultak 58,98 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon 17.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

18.15 Várpalotán 17.30-ig a választásra jogosultak 33,88 százaléka adta le szavazatát, ami jóval alacsonyabb, mint az országos, 39,82 százalékos részvételi arány. Különleges esemény nem zavarta a voksolást a 19 kijelölt szavazókörben, mondta el lapunk kérdésére dr. Ignácz Anita jegyző, a Helyi Választási Bizottság elnöke. Kora estig a legtöbben (46,29 százalék) az inotai faluházban kijelölt szavazókörben voksoltak, míg a legkevesebben (28,42 százalék) a Kálvárián, a Vásárhelyi András Tagiskolában kijelölt szavazókörbe mentek el. A településen hét polgármesterjelölt közül választhatnak a szavazók, Beck Richárd (DK – Együtt-PM), Falussy Sándor (MSZPD), Galambos István (Jobbik), Huszárné Bacsárdi Valéria (független), Sajtos János (független), Talabér Márta (Fidesz-KDNP) és Tóth József (független) indul a városvezetői székért. A nyolc várpalotai választókerületben összesen 46 képviselőjelölt verseng a voksokért.

18.15 Berhidán sem zavarta semmi a voksolást a szavazókörökben, 17.30-ig a választásra jogosult 4732 állampolgár 30,24 százaléka látogatott el a hat kijelölt szavazókör valamelyikébe, mondta el a Naplónak Cseh Tamás jegyző, a Helyi Választási Bizottság elnöke. A legtöbben (43 százalék) az Orgona út 2. szám alatt lévő művelődési házban kijelölt szavazókörben, míg a legkevesebben (24,23 százalék) a Kossuth utcai kultúrházban kijelölt szavazókörben voksoltak. A városban három jelölt indult a polgármesteri posztért, az elmúlt négy évben a várost vezető Pergő Margit Cecília (független) két kihívója Punk János (Fidesz-KDNP) és Rózsás Róbert (független). A településen egyéni listán összesen 19 képviselőjelölt verseng a szavazatokért. Többségük független jelölt, a Fidesz-KDNP öt, a Jobbik pedig egy képviselőjelöltet indított.

18:30 A helyi önkormányzati választáson Veszprém megyében 116.195-en szavaztak délután fél hatig, ez a szavazásra jogosultak 39,27 százaléka. Az országos átlag 39,82 százalék.

18:30 - Balatonfüred - Eddig a választásra jogosultak 31,04 százaléka ment el szavazni Balatonfüreden az este fél hatos jelentés szerint. Rendkívüli esemény a szavazás során nem történt a városban - tájékoztatott Tárnoki Richárd jegyző. A valasztas.hu adataiból kiderül, hogy a legtöbben az arácsi városrészben járultak az urnákhoz, a legkevesebben pedig az Eötvös Loránd Általános Iskolában kihelyezett szavazóhelyiségben adták le voksukat.

18:45 Kovács Zoltán is leadta szavazatait

Pápa - Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi közigazgatásért felelős államtitkár késő délután adta le szavazatait. Részletek itt.

Kovács Zoltán is leadta szavazatait (Fotó: Polgár Tibor)

 

Az urnazárás utáni eseményekért kattintson ide

 

 

 

 

 


19:03 Hivatalosan véget ért a szavazás, aki még sorban állt hét órakor, még leadhatja voksát. A 17:30-as tájékoztató szerint Veszprém megye alig maradt le az országos részvételi átlagtól, a megyében több mint 116 ezren jelentek meg szavazni, a teljes választásra jogosult létszám 32%-a. A legaktívabb megye a fél hatos eredmények alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt 47,73%-kal, a legkevesebb szavazót Hajdú-Bihar megye adta, innen a polgárok 35,62%-a adta le voksát.

19:12 Rendkívüli esemény nem történt, 42,6%-os részvétellel állt a herendi választásokon való részvétel délután fél hatkor – tájékoztatta a Naplót Jáger György. A jegyző elmondta, a nemzetiségi választásoknál mintegy 80%-os volt a részvételi arány.

19:24 Telefonon értük el Mohos Gábor jegyzőt, aki érdeklődésünkre elmondta: 19 órakor minden szavazókör bezárt, a bizottságok nekiláttak a szavazatszámlálásnak és a jegyzőkönyvek rögzítésének. Az adatokat telefonon továbbítják az illetékeseknek, akik számítógépes rendszerbe viszik fel az eredményeket, majd még egyszer összevetik őket a helyszíni jegyzőkönyvekkel. Óvatos becslések szerint este 11 órára várhatjuk az eredményeket.

19:35 Balatonfűzfő - Rendben befejeződött a választás a településen, hét órakor bezártak a szavazóhelyiségek, folyik a szavazatok számlálása, közölte Takács László, a helyi választási bizottság vezetője. A delegáltak először a polgármesterjelöltekre leadott voksokat összesítik.

20:30 Balatonfüred - Pogácsát rágcsálva és üdítőt kortyolgatva várja Szalai Gábor az Összefogás - Együtt Balatonfüredért polgármesterjelöltje feleségével és a képviselőjelöltekkel a választás eredményét. Szalai Gábor a Naplónak úgy nyilatkozott: kihívásnak fogta fel a Bóka Istvánnal való versengést. Amikor arról kérdeztük, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett elmondta: ha kellő embert tud képviselni Balatonfüreden, az már jó eredmény. Azért is indult Balatonfüreden polgármesterként, mert egyből nem lehet választani, tehát szerinte szükség van valakire, aki Bóka István mellett alternatívát tud nyújtani. Fontos, hogy az elkötelezett baloldaliaknak is legyen választása. Szerinte Füreden a legnagyobb baj, hogy a városban az építkezés közben sokan maradtak a falak árnyékában, akiket képviselni kellene. fotó balról jobbra : Szalai Gábor az Összefogás - Együtt Balatonfüredért polgármesterjelöltje és a baloldal helyi képviselőjelöltjei várják a választás eredményét.

Szalai Gábor az Összefogás - Együtt Balatonfüredért polgármesterjelöltje és a baloldal helyi képviselőjelöltjei várják a választás eredményét (b-j) (Fotó: Prevics Éva)

20:35 Ferenczi Gábor: Nem árultunk zsákbamacskát

Devecser - Ferenczi Gábor, a Jobbik polgármesterjelöltje az urnazárás után úgy nyilatkozott, hogy számít a győzelemre.

A kampánymunkát úgy értékeli a jelölt, hogy mindent megtettek a siker érdekében.

- Lakossági fórumokat szerveztünk magas részvételi aránnyal, szórólapoztunk, és valójában nekünk volt igazi programunk. Konkrét cselekvési tervvel készültünk, tehát nem árultunk zsákbamacskát – mondta Ferenczi Gábor, majd hozzátette, ha a Jobbik többségbe kerül a testületben, akkor a képviselők elsősorban devecseriek lesznek és nem jobbikosok.

Ferenczi Gábor a Jobbik polgármesterjelöltje Devecserben (Fotó: Penk Tímea)

- Mindenkivel együtt szeretnék dolgozni, aki a település érdekeit akarja szolgálni. Mindenképpen a közösségközpontú gondolkodásmód kerül előtérbe, meg kell állítani az elvándorlást, meg kell teremteni a rendet és a közbiztonságot, valós munkahelyeket kell létrehozni, azt is fontosnak tartjuk, hogy az itt élő emberek ide tudják iskolába járatni a gyerekeiket – mondta Ferenczi Gábor.

A jobbikos jelölt szerint ez a választás az utolsó esélye Devecsernek arra, hogy változás történjen, különösen a roma magyar együttélés megteremtésének a területén.

20:38 Győzelemmel számol Toldi Tamás 

Devecser - Toldi Tamás, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje urnazárás után arról nyilatkozott, hogy csak a győzelemmel számol.

Felfokozott hangulatban telt a választás napja a devecseriek körében – véli Toldi Tamás – az emberek fontosnak tartották a szavazást. A jelölt szerint ez annak is köszönhető, hogy a szélsőjobboldal nagy kampányt folytatott.

Toldi Tamás a lányával, Zsuzsannával szavazott (Fotó: Penk Tímea)

20:40 Közösen várják az egyre frissülő eredményeket a Fidesz szimpatizánsai és képviselői, utóbbiak közül egyre többen érkeznek a helyszínre, a veszprémi presszóba. Bár nagy izgalomra nincs oka az előző ciklusban többséget alkotó frakció képviselőinek, minden friss izgatottan vár a növekvő létszámú tábor, akik között már ott van Brányi Mária is.

– Nagyon optimisták vagyunk és reménykedünk, hogy a 2010-es eredményekhez hasonlóan jól fogunk szerepelni, az eddigi részeredmények ezt igazolják. 10-11 körzet reálisan meglesz, Porga Gyula polgármester úr győzelméhez kétség sem férhet – mondta az alpolgármester. Az a négy év, amit közösen eltöltöttünk, ez feljogosít minket egy ilyen eredményre, közölte Brányi. Hozzátette: nagyobb meglepetésre és küzdelemre nem számít, sokkal inkább magabiztos győzelemre.

20:42 Tisztességgel dolgoztunk

Ajka - Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje az urnazárás után arról számolt be, hogy reménykedik a győzelemben.

Jó kampányt folytattunk – mondta Fenyvesi Zoltán – tisztességgel, becsülettel dolgoztunk, nem mocskolódtunk, szemben az ellenfelekkel. A tisztességes kampány eddig nem volt jellemző Ajkára, hiszen egymás lejáratása volt a szokás – véli a jelölt.

Fenyvesi Zoltán sajnálta, hogy kevesen mentek el szavazni, szerinte talán a jó idő is közrejátszott ebben, más elfoglaltságot választottak a polgárok. A fidesz jelölt reménykedve várja az eredményt és úgy számol, hogy bárki is lesz a polgármester, annak lesz többsége a testületben.

Fenyvesi Zoltán az ajkai Fidesz-jelölt (Fotó: Penk Tímea)

20:44 Nem hivatalos eredmények szerint Balatonakarattyán Matolcsy Gyöngyi lett a polgármester, aki függetlenként indult a választáson a Fidesz-KDNP támogatásával.

Balatonkenesén Tömör István a Fidesz-KDNP színeiben indult jelölt nyert, Balatonalmádiban pedig Keszey János fideszes jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

20:45 Tapolcán a Fidesz irodában Császár László polgármester családja körében, Lasztovicza Jenő családtagjaival, a képviselők gyűrűjében, azok családtagjaival együtt várja az eredményeket este háromnegyed kilenckor. Nyugodt hangulatban beszélget mindenki, böngészik az interneten megjelenő legfrissebb híreket. Azt mondja Császár László, hogy még a találgatások is koraiak, akár 11 óra is lehet, mire eredmény lesz.

Önkormányzati választás - Veszprém megye (19 óra utáni események) ide kattintva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!